Home > Piets blog > 2008 tot nu toe te nat
Volg Piet

Piets blog

2008 tot nu toe te nat

Active Image

De eerste 7 maanden van het jaar is er gemiddeld over de 5 grote KNMI stations (Eelde, Amsterdam, de Bilt, Leeuwarden en Beek) 491.3 mm regenwater gevallen. Normaal is dat 406.9 mm. Een te veel aan neerslag van 84.4 mm. Deze maand verloopt in navolging van Juli ook alweer kletsnat.


Droge maanden – grote regionale verschillen
Vooral de maanden April, Mei en Juni waren dit jaar op sommige plaatsen en gebieden erg droog. In delen van Friesland viel in de maand April slechts 15 tot 20 mm regenwater.
Er waren grote regionale en landelijke verschillen. In Limburg bijvoorbeeld was het juist erg nat met lokaal 81 mm regenwater.

Gemiddeld viel er echter 37 mm tegen 47 als norm.
Dat viel dus nog wel een beetje mee. De maand Mei volgde echter met een nog droger weertype. Er viel nu gemiddeld 34 mm over het land, terwijl 54 de norm is. Het verschil in wat er zou moeten vallen en wat er werkelijk viel is dus groter dan in April.
Ook nu waren er grote lokale en landelijke verschillen.
Vooral het toch al zo droge Groningen, Friesland en delen van Drenthe verliepen extreem droog met soms minder dan 10 mm over de hele maand.

Voeg daarbij het grote aantal uren zon, in Eelde en Leeuwarden rond de 300 uren, wat bijna 100 uur meer is dan normaal.
Veel verdamping en weinig water dus. Dagen lang oostenwinden.


Juni zeer droog, vooral in het noorden

Juni verliep gemiddeld eveneens (te) droog. In Leeuwarden viel 43.3 mm tegen 68.7 als norm. De droogte nam dan ook verder toe.
In Eelde viel met 37.8 mm nog minder regenwater, normaal valt daar gemiddeld 72.6 mm neerslag.
Opnieuw zijn de grote verschillen opvallend. Een voorbeeld. In nieuw Buinen, nog geen 50 kilometer vanaf Eelde verliep Juni erg nat met 105 mm aan neerslag.


Juli: operatie ‘compensatie’

De natuur is in de maand Juli begonnen met operatie ‘compensatie’ zo lijkt het.
Gemiddeld over de grote 5 KNMI stations Eelde, Leeuwarden, De Bilt, Beek en Amsterdam viel nu 134,7 mm regenwater tegen 68 als norm. Dat is bijna de dubbele som.
Extreme hoeveelheden water vielen er in Veenhuizen (197)Leiden (192) Assen (191) en Loenen aan de Vecht(184 mm). Een kletsnatte maand dus.


Droogte en watertekort verleden tijd

Al met al kunnen we dus stellen dat overal zowel aan de droogte als ook aan het watertekort een einde gekomen is. Ook in het zo droge Friesland is de droogte voorbij.In Leeuwarden viel in de maanden Januari tot en met Juli 516.1 mm regenwater. Normaal hoort dat 389.7 mm te zijn. Een overschot van 126 mm dus dit jaar. Deze maand viel er al reeds rond de 80 mm regenwater terwijl er normaal 60 mm in de hele maand valt.


In het door droogte geteiterde Groningen is het niet veel anders. Ook daar nu een wateroverschot. Tot en met Juli viel er in Eelde 463.9 mm hemelwater, tegen 422.4 als gemiddeld som. Een snelle rekensoms leert dat Eelde dus ruim 41 mm in de plus zit.
Daar deze maand tot nu toe alweer ruim 40 mm. 57 mm bedraagt de normale maandsom. Met de verwachtingen in het achterhoofd zal deze maand ook daar te nat verlopen.

Meer Blog