Home > Piets blog > Aanwezigheid ijs op noordpool langer dan gedacht
Volg Piet

Piets blog

Aanwezigheid ijs op noordpool langer dan gedacht

Active Image 

Lang werd gedacht dat het ijs op de Noordpool een stuk jonger is dan het ijs op Antarctica. Wetenschappers komen in het blad Nature met aanvullende informatie. Beide polen blijken nu zeer oud ijs te hebben.


Wetenschappers weten dat er al 34 miljoen jaar ijs op Antarctica te vinden is. Over de leeftijd van de ijskap op de noordpool is minder bekend. Tot nu toe waren de aanwijzingen dat het noordpoolijs ‘pas’ 3 miljoen jaar oud is. Veel jonger dus dan het ijs van de zuidpool.

 


CO2
In het vakblad nature komen Amerikaanse wetenschappers deze week echter met nieuwe informatie. Met behulp van een computermodel, dat waarmee de vorming van ijs gemodelleerd wordt, kunnen zij de leeftijd van beide poolkappen beter inschatten.


In hun model maken ze gebruik van het CO2-gehalte in de lucht, een belangrijke maatstaf voor de temperatuur op aarde. De leeftijd van het zuidpoolijs blijft volgens het nieuwe model op 34 miljoen jaar staan. Het noordpoolijs komt er veel uit dan eerst verwacht werd. De wetenschappers concluderen nu dat de leeftijd 23 miljoen jaar is in plaats van de eerder gedachte 3 miljoen jaar.


Voortbestaan
Of de poolkap 24 miljoenste jaar oud zal worden, is – gezien de huidige situatie – hoogst onzeker.

VWK

Meer Blog