Home > Piets blog > Alaska wil van bedreigde status ijsberen af
Volg Piet

Piets blog

Alaska wil van bedreigde status ijsberen af

Active Image

Alaska wil de ijsbeer schrappen van de lijst van bedreigde diersoorten en sleept daarom de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken Dirk Kempthorne, die het dier op de lijst liet plaatsen, voor de rechter.

Gouverneur van Alaska Sarah Palin en andere leden van het staatsbestuur vrezen dat maatregelen om de ijsbeer te beschermen olie- en gasboringen voor de kust zullen dwarsbomen.

 

"We geloven dat het besluit (…) om de ijsbeer op de lijst te plaatsen niet gebaseerd was op de beste wetenschappelijke en commerciële gegevens die voorhanden zijn", zei de gouverneur maandag.


Kassie Siegel van het Amerikaanse Centrum voor Biodiversiteit, die de petitie schreef die leidde tot het opnemen van de ijsbeer op de lijst, noemt de rechtszaak een farce. "Dit proces en de kop-in-het-zand-benadering van de opwarming van de aarde helpt alleen oliemaatschappijen, en in het geheel niet Alaska of de ijsbeer", zei ze.


De petitie werd al in 2005 ingediend en na jarenlang oponthoud werd de rechter ingeschakeld om voor half mei een beslissing af te dwingen. Kempthorne besloot toen dat het zeeijs, dat volgens wetenschappelijke studies de afgelopen jaren dramatisch is afgenomen, van groot belang is voor het voortbestaan van de ijsbeer. Daarom loopt de ijsbeer kans binnen drie generaties, ofwel 45 jaar, met uitsterven te worden bedreigd.


Het staatsbestuur van Alaska tekent nu bezwaar aan tegen die voorspelling, die het ‘arbitrair’ noemt. De ijsberenpopulatie is volgens Alaska in haar geheel gezond, mede vanwege de capaciteit van de diersoort om zich aan zijn veranderende omgeving aan te passen.


De meeste ijsberenkenners zeggen echter dat de dieren wel degelijk afhankelijk zijn van het zeeijs, bijvoorbeeld omdat ze er zeehonden op vangen. In een gevecht om territorium tegen grizzlyberen op het vasteland van Alaska zouden ze bovendien het onderspit delven, voorspellen zij.

Meer Blog