Home > Piets blog > Betere weersvoorspellingen door nieuwe satellieten.
Volg Piet

Piets blog

Betere weersvoorspellingen door nieuwe satellieten.

Tussen 2015 en 2030 zal Europa acht MTG’s (Meteosat-weersatellieten van de derde generatie) lanceren. Het hele programma kost 3,3 miljard euro. Met de lancering van de eerste Meteosat in 1977 trad Europa het tijdperk binnen van de weersvoorspellingen op basis van satellietwaarnemingen.

 

 

De MTG’s moeten betere weersvoorspellingen toelaten, onweer vroeger bespeuren en gedetailleerde data leveren over klimaatverandering en beïnvloeding van het milieu. De derde generatie Meteosats zal met zich meebrengen dat voor het eerst twee satellieten tegelijk helemaal actief zijn.

Nieuw is onder andere ook een infrarood instrument dat in hoge resolutie vierdimensionale informatie (in tijd en ruimte) over atmotsferische waterdamp- en temperatuurstructuren zal leveren.


Dankzij metingen van MTG zullen kritische weersituaties zoals nevel of stormen preciezer te voorspellen zijn. Onweer kan al twaalf uur vooraf precies gelokaliseerd worden terwijl ook de intensiteit ervan in te schatten is.

Bovendien hebben de drie ton wegende satellieten een blitzherkenningssysteem dat gebieden met onweersneiging reeds herkent alvorens de eerste onweerswolken zich hebben gevormd, iets wat handig is voor bijvoorbeeld de luchtvaart.
(HLN)

Meer Blog