Home > Piets blog > Britten en Fransen geteisterd door storm
Volg Piet

Piets blog

Britten en Fransen geteisterd door storm

Active Image

Zware storm hebben maandag in het zuidwesten van Groot-Brittannië en het westen van Frankrijk voor veel overlast gezorgd. Meteorologen registreerden in Wales windsnelheden van 130 kilometer per uur. In Frankrijk eiste het stormachtige weer twee levens.

In het zuidwesten van Engeland en in Wales zaten maandagavond in totaal 12.000 huishoudens zonder stroom als gevolg van de stormen. In Wales moest onder meer een woonwagenkamp met 170 bewoners worden geëvacueerd. In Selsey Bill in West Sussex rukten hulpverleners uit met een reddingsboot om dertig mensen te evacueren uit hun caravans. Die stonden op een locatie die onderliep toen bij hoogwater een bres in een waterkering werd geslagen.

Active Image

In onder meer Cornwall en Devon raakten bomen ontworteld en waaiden daken van garages. Ook op de weg en op het spoor ontstonden grote problemen. Op de vliegvelden Heathrow en Gatwick werd een aantal vluchten geannuleerd. De veerboot tussen Dover en Calais was een tijdje uit de vaart, omdat de haven van Dover uit veiligheidsoverwegingen was gesloten. Aan het eind van de middag meldde de BBC dat de veerboten weer voeren.
Het Nederlandse vrachtschip Artemis liep maandag voor de kust van West-Frankrijk tijdens een zware storm aan de grond. De lokale autoriteiten lieten weten dat de schade gering was en dat de zeskoppige bemanning en de loods ongedeerd waren gebleven.
Voor de noordkust van Bretagne zonk een trawler. Vissersboten wisten de vijf opvarenden te redden.
De storm zorgde op het vasteland van Frankrijk voor overstromingen en ontwortelde bomen. Honderden kelders liepen vol water. Brandweerlieden redden verscheidene mensen die met hun auto in ondergelopen zones waren gestrand.
De radiozender France Info meldde dat maandagmiddag het lichaam van een 26-jarige man is gevonden. De man was vermist, nadat hij zondagavond voor de kust van Bretagne met zijn zeilboot was gekapseisd. In het zuiden van Normandië werd maandagmiddag een automobiliste gedood door een afgebroken boomtak die op haar voertuig viel.
In België waren er door de storm problemen op de luchthaven van Brussel. Bij veel vluchten ontstonden vertragingen. Verder moesten enkele vluchten worden geannuleerd of omgeleid via andere vliegvelden. De luchthaven van Brussel was maandagmiddag volgepakt met wachtende passagiers. De website van de luchthaven raakte overbelast.
De brandweerkorpsen van Bergen en Brussel moesten tientallen keren uitrukken na meldingen van onder meer omgevallen bomen, losgeraakte elektriciteitskabels en weggewaaide dakpannen.
In Nederland was het maandag minder stormachtig dan in Groot-Brittannië en Frankrijk. Er deden zich geen grote problemen voor.

Meer Blog