Home > Piets blog > Dam van 300 kilometer stopt smelten Noordpool ?
Volg Piet

Piets blog

Dam van 300 kilometer stopt smelten Noordpool ?

     
Een Nederlandse wetenschapper is met een bizar maar volgens hem haalbaar plan gekomen om het smelten van de Noordpool tegen te gaan.

Hij wil met anderhalf miljard kubieke meter steenpuin een dam bouwen tussen Alaska en Siberië via Saint Lawrence Island: 300 kilometer lang in een stuk zee dat gemiddeld ‘slechts’ 50 meter diep is.

Daarmee wil Rolf Schuttenhelm het ‘achterdeurtje’ sluiten waarlangs warm water van de Stille Oceaan naar de noordpool stroomt. Klimatologen hebben immers vastgesteld dat het vooral in de Chuckchi Zee (ten noorden van de Beringstraat) is dat de jongste jaren de temperatuur van het water het felst is gestegen.


Walt Meier van het National Snow and Ice Data Centre (NSIDC), vindt het nog niet zo’n gek idee. Hij waarschuwt wel dat een dramatische verandering van de stroming bij de Noordpool ook invloed zou kunnen hebben op de Stille Oceaan en de omliggende landen.

De hoeveelheid ijs is met 30 procent afgenomen binnen de Noorpoolcirkel sinds 1970. Wetenschappers voorspellen dat al in 2030 de Noordpool ijsvrij zou kunnen zijn.
(VWK)

Meer Blog