Home > Piets blog > Droogte bedreigt zes miljoen kinderen in Ethiopië
Volg Piet

Piets blog

Droogte bedreigt zes miljoen kinderen in Ethiopië

Active Image

Minstens zes miljoen kinderen, die bedreigd worden door de droogte in Ethiopië, hebben dringend hulp nodig. Dat meldt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties.


"Minstens zes miljoen kinderen, jonger dan vijf jaar, wonen in de arme gebieden die getroffen worden door de droogte. Zij hebben dringende hulp nodig op vlak van gezondheid en voeding", aldus een persbericht. Zowat 126.000 kinderen lijden volgens Unicef aan erge ondervoeding en hebben dringend een therapeutische behandeling nodig.

 

Voedselhulp
Volgens humanitaire organisaties hebben meer dan 3,4 miljoen mensen in Ethiopië voedselhulp nodig. Het gaat vooral om mensen in Oromo (centrum) en Somalië (zuidoosten) waar de situatie verslechterde door een seizoen met veel regen. Unicef roept ook op tot dringende noodhulp in Amhara (centrum), Afar en Tigray (noorden)


Hoge prijzen
"De extreme droogte, aanzienlijke verliezen in de veestapel, het voedseltekort en de hoge prijzen van voedsel, olie en kunstmest dragen bij tot de kwetsbare situatie van de kinderen in Ethiopië", verklaart de VN-organisatie.


98 miljoen euro nodig
Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) zegt dat het 147 miljoen dollar (98 miljoen euro) nodig heeft om 183.000 ton voedsel te verzamelen dat bestemd is voor de bevolking die getroffen werd door de droogte.


Inspanningen tenietgedaan
"Ethiopië kende een groot succes wat betreft het lage aantal kindersterften, maar dat wordt volledig tenietgedaan door gebeurtenissen zoals deze droogte", zegt Viviane Steirteghem, verantwoordelijke voor het Wereldvoedselprogramma in Addis Abeba.


Unicef prees Ehtiopië onlangs nog voor haar voorbeeldige inzet om de kindersterfte in het land te doen dalen. Sinds 1990 nam het aantal kindersterften namelijk met veertig procent af. (belga/eb/hln)

Meer Blog