Home > Piets blog > Droogte in Spanje / Valencia woest over hulp aan droog Barcelona
Volg Piet

Piets blog

Droogte in Spanje / Valencia woest over hulp aan droog Barcelona


De Spaanse regering helpt het droge Barcelona met een pijpleiding die water uit de rivier de Ebro moet brengen. Andere regio’s zijn woedend over het besluit.


In Spanje woedt een wateroorlog. In en rond de Catalaanse miljoenenstad Barcelona zouden 5,5 miljoen mensen in oktober zonder drinkwater kunnen zitten: Stuwmeren in de buurt zijn door de droogte maar voor een vijfde gevuld, tot vlak boven het alarmniveau. Dat betekent dat binnenkort vanuit Zuid-Frankrijk en een ontziltingsfabriek in de zuidelijke stad Almeriá tankers met water naar Barcelona varen.


Maar dat is niet genoeg. Vrijdag kondigde vicepremier María Fernández de la Vega de aanleg aan van een ondergrondse pijplijn van 180 miljoen euro die water uit de rivier de Ebro naar de stad moet brengen. Dat heeft de woede gewekt van een aantal andere droge regio’s, die dat ook wel zouden willen.


Het gaat om een tijdelijke pijplijn van zestig kilometer van Tarragona, dat al water uit de Ebro krijgt, naar Barcelona, bezwoer Fernández de la Vega. Als Barcelona half 2009 een eigen ontziltingsfabriek heeft om drinkwater uit de Middellandse Zee te kunnen halen, kan de pijplijn weer dicht. Alleen zijn Valencia en Murcia daar niet gerust op. Bovendien krijgen de Catalanen nu wel, wat hen eerder is geweigerd.


Een van de eerste daden van de socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero in 2004 was het schrappen van een ambitieus ’Nationaal Waterplan’ van de conservatieven: die wilden het zuiden permanent voorzien van Ebro-water via een uitgebreid netwerk van kanalen, inclusief het nu zo omstreden stuk pijplijn Taragona-Barcelona. Het ging niet door; het zou te duur zijn en slecht voor het milieu.


En nu doen ze het dus zelf, redeneert de regiopresident van Valencia, Francisco Camps. „Vier jaar lang”, zei Camps, „deed Zapatero alsof er een alternatief was voor het aftappen van de Ebro. Terwijl dat alternatief dus helemaal niet bestaat.”


Camps is al met zijn collega van Murcia naar de rechter gestapt. Het constitutionele hof zal moeten uitmaken of het principe van gelijkheid tussen burgers hier geen geweld wordt aangedaan.


Camps dreigt nu ’alles te doen’ om zijn eigen pijplijn alsnog te krijgen, waarbij hij bijvoorbeeld denkt aan massale demonstraties tegen de centrale regering.


Het conflict loopt langs vertrouwde lijnen. De conservatieve regio’s Valencia en Murcia trekken op tegen de linkse centrale regering van Zapatero. Die zou Barcelona voortrekken omdat hij afhankelijk is van steun van regionale Catalaanse partijen.

*Trouw

Meer Blog