Home > Piets blog > Eerste 10 dagen April: te koud
Volg Piet

Piets blog

Eerste 10 dagen April: te koud

Active Image
De lammetjes hadden weliswaar zon,
maar konden nog niet genieten van lentewarmte.

De eerste 10 dagen van April zijn met 6.4 graden in de Bilt te koud verlopen. Normaal voor de eerste decade is een gemiddelde temperatuur van 7.3 graden.


Het kwik is nog altijd niet boven de 15 graden uitgekomen en het kwik dook 5 maal (achtereen) onder het vriespunt.


In Eelde lag de gemiddelde temperatuur met 5.9 graden nog wat lager.
Maar dat is een normaal gegeven, gemiddeld ‘hoort’ het daar de eerste 10 dagen 6.5 graden te zijn.


Leeuwarden had de eerste decade een gemiddelde temperatuur van 5.8 graden tegen 6.5 als norm.


In Beek verliepen de eerste dagen met een gemiddelde temperatuur van 6.3 graden terwijl daar 7.4 de norm is. Ook in Amsterdam bedroeg de gemiddelde temperatuur over de eerste decade 6.3 graden. Daar geldt een norm van 7.2 graden.


Over de 5 grote KNMI stations is de etmaaltemperatuur uitgekomen op 6.1 graad, dat is 0.9 graden te koud. Wat dus betekent dat het gemiddelde over deze stations hoort uit te komen op 7.0 graden.


De conclusie is dan ook dat April een koude start kent, ondanks het feit dat de zon veelvuldig heft geschenen. In de Bilt bedroeg het aantal uren zon 50.3 wat tamelijk normaal is. Eelde kwam echter tot 64.4 en Leeuwarden zelfs tot 68.1 uren zon.
Normaal voor de hele maand is 165 uren zon.


Weerkaarten lange termijn: LENTE!
Voorlopig zal April zich nog wel aan de koude kant blijven ontwikkelen. Echter, steeds meer computerberekeningen zien warmte vanuit Zuid Oost Europa na volgende week woensdag geleidelijk aan dichter bij ons land komen.

Volgens de jongste berekeningen zou een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavie of Midden Europa in staat moeten zijn actieve storingen op afstand te gaan houden.
Richting het volgend weekend zou het dan, zij het met wat horten en stoten, geleidelijk aan meer en meer lente kunnen gaan worden waarbij het kwik dan toch echt de 15 graden kan gaan halen en wellicht ook overschrijden!  

Meer Blog