Home > Piets blog > Eerste 10 dagen januari 2008: te zacht
Volg Piet

Piets blog

Eerste 10 dagen januari 2008: te zacht

Active Image
Voorlopig beslist geen natuurijs.

 

De eerste 10 dagen van deze maand zijn te zacht verlopen. In de Bilt eindigde de eerste decade met een gemiddelde temperatuur van 4.3 graden. Normaal is dat 2.6 graden.


In het noorden van het land verloopt de maand een stukje kouder tot nu toe. In Eelde kwam de gemiddelde temperatuur over de eerste tien dagen uit op 3.2 graden. De norm die daar  geldt bedraagt 1.6 graden. Ook daar te zacht dus.


De maand en dus ook het jaar begon aan de koude kant met wat lichte vorst dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavie.
Door storingen in de bovenlucht werd er veel bewolking aangevoerd waaruit soms wat hele lichte ijzel of sneeuw viel. In het zuiden van het land werd het lokaal zelfs echt even wit als gevolg van uitsneeuwende mist.
Vooral in het noorden van het land was het de eerste dagen van het nieuwe jaar regelmatig glad op de wegen door lichte ijzel bij temperaturen rond het vriespunt.
Oud en nieuw kenmerkte zich door zeer dichte mist wat aan 2 personen het leven kostte.

Inmiddels zit de west tot zuidwest circulatie alweer een poosje zeer stevig in het zadel. Gezien de te verwachten ontwikkelingen op de lange terijn is de kans op winterweer deze maand tamelijk klein. Tot het einde van deze maand is een inval van Koning Winter zeer onwaarschijnlijk. 

Meer Blog