Home > Piets blog > Engels dorp bedekt onder 1 meter dik hageltapijt
Volg Piet

Piets blog

Engels dorp bedekt onder 1 meter dik hageltapijt

Het weer in Engeland blijft rare bokkesprongen maken. Nadat eerder vorige week er al vroege sneeuw viel in zowat het hele land, werd een dorp in Devon eind vorige week geteisterd door een nooit geziene hagelstorm.

Na de twee uur durende storm werd het dorp bedekt onder een dik hageltapijt van 1 meter. De rioleringen zaten geblokkeerd, waardoor er zware overstromingen ontstonden. Auto’s werden meegesleurd in de tot rivieren herschapen straten. Meer dan honderd mensen moesten geëvacueerd worden, 25 onder hen met helikopters.


Twee uur

Vorige week Woensdag had Ottery St Mary, een klein dorpje in het landelijke Devon, al de volle laag gekregen met zware regenbuien. Dat was eigenlijk maar klein bier tegen wat er een dag later in amper twee uur tijd aan hagel uit de lucht viel. Het was een heel lokaal fenomeen, want het weersysteem was maar een goede zes kilometer in doorsnede en had het dus gemunt op Ottery St Mary alleen.


Onherkenbaar
De hulpdiensten werden overstelpt met oproepen van mensen die tot anderhalve meter water in hun huizen hadden. Honderden dieren (vooral koeien en schapen) kwamen om in de overstromingen. Na de hagelstorm was het dorp onherkenbaar geworden door een hageltapijt van wel een meter dik.


"Einde van de wereld"
Sarah Gailliford werd bruusk wakker door de storm. "Ik dacht echt dat dit het einde van de wereld was. Toen ik uit mijn raam keek, zag ik een rivier van ijs door de straat lopen. Dit was een ongelooflijke gril van de natuur. Bovendien was het niet voorspeld in het weerbericht. Het was waanzinnig."


Sneeuwlaag
Het Milieu Agentschap heeft het over een "niet te voorziene en beangstigende combinatie van factoren die tot extreme weersomstandigheden hadden geleid. Na de storm stolden de hagelbollen tot een soort sneeuwlaag. Dat is heel ongewoon voor hagel." (hlnsydney/kh/hln)

Meer Blog