Home > Piets blog > Flink wat regen afgelopen etmaal
Volg Piet

Piets blog

Flink wat regen afgelopen etmaal

Active Image

Afgelopen etmaal is er plaatselijk flink wat regen gevallen in het land.
Vooral in het noorden en noordwesten kwam de regen som smet bakken tegelijk uit de hemel.
Hoewel de Kop van Noord Holland een uitzondering vormde. Opvallen was het plaatselijk karakter. Het oosten van Ameland kreeg 37 mm te verwerken, het westen minder dan 10 millimeter.

Ook in Groningen en Drente viel regen. Op veel plaatsen tussen de 10 – en de 20 mm.
Daar is het ook erg nodig, vanwege de extreme droogte. Maar vooral het oosten van Groningen is de meeste neerslag misgelopen terwijl het daar juist zo droog is. Deze maand viel er tot nu toe slechts 10 tot 15 mm, terwijl er een tekort is van zo’n 200 mm.


In de droge delen van  Drenthe viel het eveneens met de neerslaghoeveelheden afgelopen etmaal mee.
Er viel tussen de 5 – en de 10 mm regenwater.
Midden Drenthe is inmiddels verlost van de ergste droogte. Daar viel deze maand al tussen de 40 – en de 60 mm hemelwater.

Ook de landelijke neerslagsom van deze maand tot en met de 8e vertoont grote verschillen.
Verspreidt over het land zijn er gebieden waar minder dan 10 mm water is gevallen, terwijl en ook plaatsen zijn waar tussen de 40 – en de 60 mm regenwater naar beneden is gekomen.
Het zuidwesten is door de mand genomen het natst met 63 mm in Roelofarendsveen.


Het grootste deel viel afgelopen etmaal; 48 mm en daarmee was Roelofarensveen het natste KNMI station de voorbije 24 uur.


Vanmiddag blijven er talrijke buien actief. De meeste in de oostelijke helft van het land. Op sommige plaatsen kan er weer tussen de 5 en 15 mm regenwater vallen tot middernacht.
Vannacht vallen de meeste buien juist in de kustgebieden.

Morgen overdag neemt de buienactiviteit af, maar later op de dag trekt een regengebied vanuit het zuidwesten het land over. Daar kan ook gemakkelijk tussen de 5 en de 10 mm water uit vallen. Kortom: voorlopig voldoende water in de regenmeters en lijkt de natuur bezig met een inhaalslag om het evenwicht weer te herstellen. 

Meer Blog