Home > Piets blog > Gat in ozonlaag is weer groter dan vorig jaar
Volg Piet

Piets blog

Gat in ozonlaag is weer groter dan vorig jaar

Active Image

Het gat in de ozonlaag boven Antarctica is weer groter geworden ten opzichte van vorig jaar, zonder echter de piek van 2006 te overstijgen. Dat heeft de VN-organisatie voor Meteorologie (WMO) bekendgemaakt.


Dit jaar is het gat in de ozonlaag relatief langzaam gegroeid. Niettemin is het de laatste twee weken snel toegenomen om het maximum van 2007 te overtreffen. Toch zal het niet de omvang hebben van in 2006, zegt de WMO in een dinsdag verspreid communiqué.


Op 13 september was het ozongat 27 miljoen km2 groot, tegen 25 miljoen in 2007 en 29 miljoen in 2006.
Het in de jaren tachtig opgedoken gat in de ozonlaag boven de Zuidpool vormt zich in het algemeen midden augustus om midden december weer te resorberen.

 

Kanker

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN opperde dat na de "scheikundige aanvallen van de laatste decennia (op de atmosfeer) de ozonlaag misschien een vijftigtal jaar zal nodig hebben om zich helemaal te herstellen".

Ozon beschermt ons tegen de ultraviolette straling van de Zon die kanker kan veroorzaken.


Uit Nederlands onderzoek blijkt ondertussen dat de opwarming van de Aarde en de afbraak van de ozonlaag de komende decennia nadelige effecten zullen hebben op de volksgezondheid.


Wetenschappers verwachten meer en ernstiger klachten van allergische aandoeningen en meer voedselvergiftiging. Door de verhoogde blootstelling aan ultraviolette straling zal het aantal gevallen van huidkanker en staar waarschijnlijk ook toenemen. Daar staat tegenover dat de sterfte door winterkou mogelijk juist afneemt.

knack.be

Meer Blog