Home > Piets blog > Groene energie uit de mijnen
Volg Piet

Piets blog

Groene energie uit de mijnen

Active Image

Heerlen gaat het water dat in de oude mijngangen zit, gebruiken voor verwarming en verkoeling.
De mijnen gaan weer gedeeltelijk open. Niet voor de winning van steenkool, maar voor het oppompen van mijnwater waarmee huizen en kantoren worden verwarmd en gekoeld.


Komende woensdag wordt in Heerlerheide de eerste mijnwaterenergiecentrale ter wereld geopend. Hij gaat 350 woningen, een bibliotheek en enkele winkels van vloerverwarming en -koeling voorzien.

 

Volgens de Heerlense wethouder Riet de Wit is het mijnwaterproject niet zomaar een energieproject. Het geeft de oude mijnstad nieuw elan. Veel bewoners, met name oud-mijnwerkers, zijn trots dat de mijnen weer een functie krijgen. ‘De oude mijngangen gaan weer energie leveren. Eerst was dat vervuilende steenkool, nu schone, duurzame energie.’


De oude mijngangen in Zuid-Limburg staan vol water. Hoe dieper je komt, hoe warmer het water. Mijnwater dat van een diepte van 700 meter wordt opgepompt, is 25 tot 28 graden. In de energiecentrale – een installatie van buizen en warmtewisselaars in de kelder van een nieuwbouwcomplex – wordt warmte aan het mijnwater onttrokken. Die warmte wordt doorgegeven aan het cv-water.


Mijnwater op 250 meter diepte is 15 tot 17 graden. Dat kan ’s zomers worden gebruikt voor de koeling van gebouwen. Onder meer pensioenfonds ABP en het Centraal Bureau voor de Statistiek overwegen hun kantoren in Heerlen te koelen met mijnwater.


Oud-mijnwerker Theo van de Wetering (70) weet nog goed hoe warm het vroeger ondergronds was. ‘Op 31 december 1974 kwam de laatste steenkool uit de Oranje Nassau I naar boven. Het is fantastisch dat de mijngangen nu een tweede functie krijgen.’

Meer Blog