Home > Piets blog > Grootste serie bosbranden ooit in Californië
Volg Piet

Piets blog

Grootste serie bosbranden ooit in Californië

Active Image

De wekenlange aanhoudende bosbranden in Californië hebben volgens de autoriteiten een nieuw negatief record gevestigd.

In de Amerikaanse staat aan de westkust is sinds 21 juni een vlakte van meer dan 3.400 vierkante kilometer afgebrand – dat stemt overeen met ongeveer een negende van de totale oppervlakte van België. Het vorige record dateert van oktober 2003.


20.000 man ingezet
"Dat heeft qua oppervlakte alle vroegere brandresultaten overtroffen", zei Daniel Berlant, woordvoerder van de dienst voor bos- en brandbeveiliging volgens een bericht in de Los Angeles Times van gisteren.

Momenteel bestrijden 20.000 brandweerlieden meer dan 1.700 branden. Honderd huizen werden vernield. In de omgeving van Paradise ontdekte een blusploeg een lijk in een afgebrand huis.


Extreme droogte
Met versterking van brandweerkorpsen uit vele Amerikaanse staten en helpers uit Mexico, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland is men er nu in geslaagd de meeste branden in te dijken. De brandbestrijdingsdienst maakte begin deze week een lijst op met nu nog slechts 20 grote branden.

Extreme droogte in Californië baart de autoriteiten echter nog steeds kopzorgen. "Gewoonlijk hebben we de ergste branden in september en oktober", aldus Berlant. "Later in de zomer zullen we moeten rekening houden met nog drogere omstandigheden".


De laatste grote vuurstorm in Californië had afgelopen herfst een vlakte van ongeveer 2.600 vierkante kilometer verwoest. Bij de zware branden tussen San Diego en Los Angeles waren meer dan een dozijn mensen om het leven gekomen.

Meer dan 2.000 huizen werden vernield. Honderdduizenden mensen moesten noodgedwongen enige tijd have en goed achterlaten. De staat Californië is met een oppervlakte van ruim 424.000 vierkante kilometer bijna 14 keer zo groot dan België.


Vallei vrijwaren

De branden, die voor het grootste deel het gevolg zijn van een blikseminslag op 21 juni, woeden nog steeds in het noorden van Californië. Voor de inwoners van het stadje Cachagua is het na drie dagen nog steeds niet veilig om terug naar hun woningen te keren. De brandweer en de opgeroepen Nationale Garde proberen nu het vuur weg te houden van de dichtbevolkte Carmel Valley. (hlnsydney/belga/sps/sd/hln)

Meer Blog