Home > Piets blog > Grote snelwegen deels dicht door sneeuwval
Volg Piet

Piets blog

Grote snelwegen deels dicht door sneeuwval

Active Image

Door de gladheid veroorzaakt door sneeuw zijn in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagochtend vroeg op snelwegen tenminste 37 ongevallen gebeurd. Dat liet het Korps landelijke politiediensten (KLPD) weten.
 

In vijf gevallen ging het om vrachtwagens. Bij de overige ongevallen waren personenauto’s betrokken. "De meldingen komen uit het hele land", aldus een woordvoerder.


Volgens het KLPD zijn er bij de ongevallen weinig mensen gewond geraakt. "Het gaat over het algemeen om materiële schade."


 

Gestrooid
Volgens het KLPD is er in heel Nederland gestrooid op de wegen tegen de gladheid. "Dat zout moet echter door verkeer in de weg worden gereden", aldus de woordvoerder. "Omdat er in de nacht weinig verkeer was, kon dat niet gebeuren waardoor het in de ochtendspits nog steeds glad is."

Nieuwebrug
De A12 is tussen Nieuwebrug en Bodegraven afgesloten als gevolg van een ongeluk met een vrachtwagen. De A2 bij Den Bosch is door twee ongevallen op de Maasbrug in beide rijrichtingen afgesloten geweest.


Rond half vijf raakte een vrachtwagen op de brug in de richting van Utrecht in een slip. De vrachtwagen raakte de vangrail aan de linkerkant van de snelweg en reed vervolgens door de rechtervangrail. De cabine kwam daardoor boven de Maas te hangen.


Hoogwerker
De chauffeur moest door een hoogwerker van de brandweer uit zijn hachelijke positie bevrijd worden. De vrachtwagen zal pas na de ochtendspits weggehaald worden.

Aan de andere zijde van de Maasbrug, in de richting van Utrecht, raakte een vrachtwagen de vangrail. De truck raakte zwaar beschadigd en is door een bergingsdienst verwijderd.


In beide richtingen is inmiddels één rijbaan opengesteld. Het verkeer moet rekening houden met extra reistijd. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om als dat mogelijk is de spits te mijden.


Badhoevedorp
Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag zijn ter hoogte van het knooppunt Badhoevedorp twee rijstroken afgesloten als gevolg van een ongeval. Ook op de A16 tussen Breda en Antwerpen zijn twee rijstroken dicht door een ongeluk ter hoogte van Rijsbergen.

Het verkeer moet rekening houden met ernstige vertraging als gevolg van het winterweer. Rijkswaterstaat raadt mensen aan om als dat mogelijk is de ochtendspits te mijden.


Rotterdam
Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal heeft dinsdagochtend enige tijd volledig stilgelegen als gevolg van de sneeuwval. Dat liet spoorbeheerher ProRail weten.

De treinen konden niet rijden omdat er enkele wissels moesten worden schoongemaakt. Vanaf 07.45 uur was er vanuit zuidelijke richting weer beperkt treinverkeer mogelijk.


Zutphen
Door een sein- en wisselstoring reden dinsdagochtend korte tijd geen treinen tussen Zutphen en Winterswijk. De storing ontstond rond half zeven, en was een half uur later verholpen. Het treinverkeer zal geleidelijk worden hervat.


Duitsland
Zware sneeuwval heeft in de nacht van maandag op dinsdag tot overlast geleid in het westen van Duitsland. In de buurt van Rottweil in de deelstaat Baden-Württemberg kwam een 77-jarige automobilist om het leven nadat hij op een spekgladde weg was geslipt.


In het Sauerland was de A45 bij Olpe in de richting van Frankfurt een uur lang gestremd na een verkeersongeval waarbij vijftien vrachtwagens betrokken waren. In de buurt van Wiesbaden waren enkele wegen door de sneeuw urenlang onbegaanbaar.

(c) ANP

Meer Blog