Home > Piets blog > IJS op Noordpool smelt sneller dan verwacht
Volg Piet

Piets blog

IJS op Noordpool smelt sneller dan verwacht

Active Image 

Het ijs op de Noordpool smelt dit jaar sneller dan totnogtoe was aangenomen. Sedert twee weken is er zo’n afsmelting aan de gang dat nu bijna reeds de vergelijkende waarde van vorig jaar is bereikt, zo heeft klimaatwetenschapper Lars Kaleschke vastgesteld op basis van dagelijkse satellietmetingen en observaties van de ijsbreker Polarstern.

Volgens de berekeningen van de wetenschapper is er nu nog zowat 6,1 miljoen vierkante km van het water aan de Noordpool met ijs bedekt. Op hetzelfde tijdstip vorig jaar was dat ongeveer 5,8 miljoen vierkante km.

Gezien het afsmelten in de regel tot midden september duurt, rekent Kaleschke opnieuw met het dieptepunt van 4,7 miljoen dat vorig jaar was bereikt en dat de geringste ijsbedekking was sedert het begin van de satellietwaarnemingen 36 jaar geleden.
In de jaren negentig had het zomerijs op het einde van de arctische zomer nog een omvang van 8 miljoen vierkante km. Sedertdien neemt de ijsmassa in de zomer steeds af.


Bevaarbaar
Een internationale onderzoeksgroep was in zijn Sea Ice Outlook Report uitgegaan van een gematigde teruggang van het ijsoppervlak ter waarde van het gemiddelde van de laatste vijf jaar. De oorzaak van de "versnelling" in de laatste weken is onduidelijk.


De satellietbevindingen stemmen overeen met het feit dat de ijsbreker Polarnstern momenteel de zogenaamde noordwestelijke passage over de Noordpool neemt die bijna ijsvrij is en voor het tweede jaar naeen bevaarbaar is. Twee maanden geleden waren wetenschappers ervan uitgegaan dat dit onmogelijk zou zijn. (dpa/ka/hln)

Meer Blog