Home > Piets blog > Lente 2007 warmste in 150 jaar
Volg Piet

Piets blog

Lente 2007 warmste in 150 jaar

Active Image

Het voorjaar van 2007 was de warmste lente in Nederland sinds 1862. Dat staat in het rapport De Staat van het Klimaat 2007 van onder meer het KNMI, Energy Research Center of the Netherlands (ECN) en Milieu- en Natuur Planbureau (MNP).


De maanden maart, april en mei waren met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden 1 graad warmer dan het vorige record uit 1862. Het ontbreken van neerslag, samen met het vaak uitzonderlijk warme en zonnige weer, zorgde volgens het rapport in de aprilmaand bovendien voor een ongekend tekort.


Op 6 mei kwam een einde aan een nagenoeg droge periode van 45 dagen; sinds de eerste metingen daarvan in 1901 was dit niet voorgekomen. Toen ging het weer naar het andere uiterste: in De Bilt viel in mei niet eerder zoveel regen, namelijk 135 millimeter tegen normaal 57 millimeter. Terwijl het warmer was dan normaal.


2007 evenaarde wat de gemiddelde temperatuur betreft het record van 2006 van 11,2 graden. Het normale jaargemiddelde is 9,8 graden. Eind december zag het er nog naar uit dat er een nieuw hoogtepunt in het vat zat.


Het zachte voorjaar van 2007 volgde op een zachte winter. Een relatief warme Noordzee zorgde vooral aan de kust voor wat hogere temperaturen. Het is de vraag of er in de toekomst meer van dit uitzonderlijk warme seizoenen te verwachten zijn. Volgens de klimaatexperts zit het er niet in dat uitschieters in de lente, de herfst en de winter vaker zullen voorkomen dan vroeger. Voor de zomer, ook al was dat in 2007 vanaf de maand juli qua temperatuur een normaal seizoen, wordt dit echter wel verwacht. Met onder meer een grotere kans op hittegolven.

Meer Blog