Home > Piets blog > Malediven sparen voor nieuwe heimat tegen dat ze zinken
Volg Piet

Piets blog

Malediven sparen voor nieuwe heimat tegen dat ze zinken

De Malediven gaan geld opzij leggen om een nieuw land te kunnen kopen als de eilandengroep in de Indische Oceaan verdwijnt door de stijging van de zeespiegel.


Dat zegt Mohamed Nasheed (41), die afgelopen maand de eerste democratische presidentsverkiezingen op de Malediven won in de Britse krant The Guardian. Het grootste gedeelte van de Malediven ligt maar 1,5 meter boven de zeespiegel, met het hoogste punt op het Wilingili-eiland op 2,4 meter boven zeeniveau.

 

Het land met zijn 380.000 inwoners verdient jaarlijks miljarden dollar aan het toerisme – in 2006 kwamen bijna 470.000 toeristen naar de groep van 1.192 eilanden. Van die inkomsten wordt nu jaarlijks wat opzij gelegd om een nieuw thuisland te kopen.


Klimaatvluchtelingen
"Wij willen niet decennia als klimaatvluchtelingen in tenten leven", aldus Nasheed. Hij heeft zijn oog laten vallen op land in India of Sri Lanka omdat die landen qua cultuur, eten en klimaat op de Malediven lijken. Ook Australië is een optie omdat er veel ruimte is.


Nasheed wordt dinsdag beëdigd als nieuwe president van de Malediven. Hij volgt Maumoon Abdul Gayoom op die sinds 1978 regeert. (anp/mvl/hln)

Meer Blog