Home > Piets blog > Mei vestigt zonrecord
Volg Piet

Piets blog

Mei vestigt zonrecord

De eerste tien dagen van mei waren de zonnigste sinds het aantal uren zonlicht wordt bijgehouden. De eerste pinksterdag is ook uitzonderlijk warm. Dat meldt het KNMI zondag. De zon blijft voorlopig schijnen. Wel neemt de neerslagkans de komende week iets toe.

In tien dagen stond Nederland 124,8 uur in het zonnetje. In 1901 werd dit voor het eerst bijgehouden. Toen was in dezelfde periode nog sprake van 110,4 uur zon. De eerste pinksterdag is de warmste sinds 1985. In De Bilt werd een maximumtemperatuur van zo’n 26 graden gemeten. In 1985 viel eerste pinksterdag op 26 mei. Toen was de temperatuur 28,5 graden.


De gemiddelde temperatuur in mei is tot nu toe 16 graden. Dat is geen record; het is sinds 1901 drie keer warmer geweest. Het is de afgelopen tijd ook droger dan normaal, maar het KNMI noemt de droogte niet uitzonderlijk. Door de regenval in maart valt de droogte in de bodem nog mee.


Vakantiegangers die naar Spanje zijn vertrokken om de zon op te zoeken, komen bedrogen uit. Grote delen van dat land hebben te maken met zware regen- en onweersbuien, weet het KNMI.

Meer Blog