Home > Piets blog > Mosselen verdwijnen door verzuurde oceanen
Volg Piet

Piets blog

Mosselen verdwijnen door verzuurde oceanen

De zuurtegraad van de oceanen stijgt tien keer sneller dan tot nu toe werd gedacht. Dat staat in een studie die gisteren in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences werd gepubliceerd. De stijging doet soorten als mosselen aan een sneltempo verdwijnen.

 

"Er zijn dramatische veranderingen aan de gang", zegt Timothy Wootton van de faculteit Ecologie en Evolutie van de universiteit van Chicago. Wootton is de auteur van de studie die maandag werd gepubliceerd. "We hebben een drempel overschreden, de oceanen kunnen de concentratie CO2 in de atmosfeer niet meer aan."


Wetenschappelijk dispuut

De zuurtegraad van oceanen wordt doorgaans uitgedrukt in pH, waarbij een lage waarde overeenkomt met een hoge zuurtegraad. Volgens Ulf Riebesell, oceanograaf aan het Leibniz Instituut voor Marine Wetenschapen in Kiel, verlaagt de pH-waarde van de oceanen sinds 1980 met 0,02 per decennium onder invloed van het stijgende CO2-gehalte in de atmosfeer.


De studie die gisteren werd gepubliceerd door Wootton en collega’s beschrijft een pH-vermindering met 0,4 aan de kust van de Amerikaanse deelstaat Washington, in het noordwesten van het land. Die sterke stijging heeft een dramatische impact op het zeeleven. "Grote schelpen zoals mosselen sterven aan een sneltempo en worden vervangen door andere soorten", zegt hij.


Een hogere zuurtegraad betekent dat er minder calciumcarbonaat beschikbaar is voor koraal en schelpen om te groeien. De mosselvelden die in de studie onder de loep werden genomen, maakten plaats voor algenbossen. De resultaten hebben slechts betrekking op één specifieke kuststrook, maar volgens Wootton zijn er genoeg andere gebieden langs de Westkust van Noord-Amerika waar grote stijgingen in de zuurtegraad vastgesteld zijn.

gva.be

Meer Blog