Home > Piets blog > Nieuwe zonnecyclus begonnen
Volg Piet

Piets blog

Nieuwe zonnecyclus begonnen

Active Image

 

Eind vorige week is een nieuwe zonnecyclus begonnen. Dat hebben de gespecialiseerde internetdienst spaceweather.com en de Volkssterrenwacht Urania in Hove gemeld. Deze 24ste cyclus zou zeer actief worden.


11 jaar

Een zonnecyclus duurt ongeveer 11 jaar, wat betekent dat het maximum van deze nieuwe cyclus wordt verwacht in 2011 of 2012. De voorspellingen wijzen erop dat het een zeer actieve cyclus zou kunnen worden. Er zouden dus in de buurt van het maximum vele intense uitbarstingen van gassen en straling kunnen zijn, die gevaar opleveren voor mensen en instrumenten die zich in een baan om de Aarde bevinden. Een leuker gevolg is het poollicht, dat dan mogelijk tot in onze gebieden zichtbaar is.


Weinig zonnevlekken

De 24ste cyclus sinds de eerste waarnemingen in 1955 is officieel vrijdagmiddag begonnen. Na de Halloweenstorm van 2003, die net na het maximum van de vorige cyclus kwam, zaten we sinds enige tijd in het zonneminimum, aldus Urania. Dit betekent een periode met weinig zonnevlekken en uitbarstingen. (belga/svm/hln)

Meer Blog