Home > Piets blog > “Opwarming Aarde is voorbij, ijstijd komt eraan”
Volg Piet

Piets blog

“Opwarming Aarde is voorbij, ijstijd komt eraan”

 Active Image

De hoeveelheid zonnevlekken is niet gestegen nadat er in maart van vorig jaar sinds 11 jaar nooit zo weinig zonne-activiteit was. "Dat betekent dat de opwarming van de Aarde voorbij is en dat we ons moeten opmaken voor een ijstijd."

Dat beweert de Australisch-Amerikaanse wetenschapper Phil Chapman. Het aantal zonnevlekken is een maat voor de activiteit van de zon: hoe meer er te zien zijn, hoe actiever de zon.

 

Chapman bestudeerde foto’s van de U.S Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) en merkte dat er nauwelijks zonnevlekken te zien waren. "De Aarde is tussen januari vorig jaar en januari dit jaar snel afgekoeld, met ongeveer 0,7 graden Celsius.

Dat is de snelste temperatuurschommeling sinds er met de metingen is begonnen. We zijn nu terug op het niveau van 1930", beweert Chapman. "Als de temperatuur niet snel terug stijgt, dan kunnen we niet anders dan besluiten dat de opwarming van de Aarde voorbij is."

Uiteraard krijgt ook Chapman met zijn deel van kritiek af te rekenen. Eén van die kritieken is dat zijn onderzoek meer weg heeft van natte-vingerwerk. Zo zou Chapman voorbij zijn gegaan aan La Niña, de tegenpool van het meteorologisch verschijnsel El Niño.

La Niña komt voor wanneer ongewoon koud zeewater bij de Evenaar is gemeten. Bovendien zouden de gemiddelde temperaturen nog steeds hoger zijn dan in de 20ste eeuw en liet de NOAA (het Amerikaanse KMI) vorige week nog weten dat maart nooit zo warm was als in 2008 sinds de metingen begonnen. (hlnsydney/sps/hln)

Meer Blog