Home > Piets blog > Orkanen: zeldzamer maar krachtiger
Volg Piet

Piets blog

Orkanen: zeldzamer maar krachtiger

Active Image
 
Er zullen in de toekomst steeds minder orkanen ontstaan. Volgens wetenschappers zullen de krachtige tropische stormen, die de laatste jaren in de VS en in Azië al zware schade hebben aangericht, tegen het einde van de eeuw minder vaak voorkomen.

Maar als een orkaan ontstaat, zal die bijna altijd heel intens en verwoestend zijn. De conclusie van de onderzoekers van ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ (Noaa) is eerder verrassend. Orkanen vielen de laatste jaren niet alleen op door hun toenemende kracht, maar ook door hun frequentie. 2005 gaat officieel de geschiedenisboeken in als het jaar met de meeste orkanen en tropische stormen.


Warmer zeewater
Jaarlijks richten orkanen heel wat schade aan, maar de wereld zal zich vooral de beelden herinneren van de orkaan die New Orleans in een ware spookstad omtoverde. En meer recent kostte een tropische storm in Myanmar aan meer dan honderdduizend mensen het leven. Volgens de studie zullen orkanen in de toekomst vooral krachtiger worden. Dat heeft te maken met de opwarming van het zeewater.

Bij elke graad die erbij komt, zullen stormen één tot twee procent krachtiger worden. Warm zeewater (meer dan 26,5 graden) is één van de belangrijkste factoren voor de vorming van orkanen. De voorbije decennia is het oceaanwater een halve graad gestegen. Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) moet de oorzaak vooral gezocht worden bij de toename van broeikasgassen in de atmosfeer.

Menselijke impact
Wetenschappers zijn het niet eens over de rol van de mens in de frequentie en de kracht van orkanen. Sinds 1850 worden orkanen boven de Atlantische Oceaan geobserveerd, maar in de loop der jaren is de methode veranderd. Zo voeren vliegtuigen sinds 1944 verkenningsvluchten uit. Daarmee kunnen weerkundigen een veel groter gebied onderzoeken. Sinds de jaren 60 levert ook de ruimtevaart een belangrijke bijdrage.

Satellieten maken het mogelijk om orkanen te herkennen en op te volgen. De wetenschap beschikt dus enkel voor de laatste 35 jaar over betrouwbare gegevens over orkanen en dat is niet voldoende om de menselijke impact te meten.

Krachtiger
De onderzoekers van het Noaa gebruikten voor hun studie een simulatie op basis van gegevens die tot 25 jaar oud zijn. Uiteindelijk verkregen ze een model dat de situatie van de voorbije jaren dicht benaderde. Voor de toekomst voorspellen ze een verdere toename van de kracht van de orkanen, maar ze zouden wel veel minder vaak voorkomen.

Orkanen blijven natuurlijk een moeilijk voorspelbaar fenomeen en hoofdonderzoeker Tom Knutson beseft dat het debat hiermee niet zal eindigen. "Onze belangrijkste conclusie is dat we geen bewijs vinden dat broeikasgassen het aantal orkanen doet toenemen." (gb/hln)

Meer Blog