Home > Piets blog > Overlast door winterweer
Volg Piet

Piets blog

Overlast door winterweer

Active Image
Vrijdag drong koude, van oorsprong polaire lucht ons land binnen. Dit ging gepaard met forse sneeuw – en hagelbuien maar ook met forse rukwinden tot soms 110 km per uur. De eerste sneeuw – en hageldekjes werden gevormd.
Het stormachtige en gure weer houdt ook zaterdag aan, vooral het noorden heeft dan weer te maken met flinke winterse buien en veel wind. Maar ook elders kunnen winterse buien en zware windstoten voorkomen.

Een overzicht van de op vrijdag ontstane overlast vind u op de volgende pagina.

Het Mega Piraten Festijn in Neer (Limburg) is vrijdagmiddag getroffen door een windhoos en een enorme hagelbui.


Ook een rokerstent is omgewaaid. Het terrein voor de tent is in een modderbad veranderd, de organisatie raadt de verwachte ruim achtduizend bezoekers aan "niet op je nieuwste schoenen” te komen.


Snelwegen

De harde wind heeft vrijdag ook op de snelwegen geleid tot enige overlast. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) laten weten.


Op de A12 richting Den Haag waaide een lege aanhangwagen van een Duitse vrachtauto om, op de A27 en A28 verloren automobilisten hun aanhangwagens en op de A12 bij Arnhem verloor een vrachtauto een dekzeil.


Aanhangwagen

Verder moest de politie hulp verlenen toen op de A67 bij Asten een aanhangwagen achter een bestelauto schaarde en over de kop sloeg. Op de A15 waaide een boom op de rijbaan.

Bij de politie van Noord-Oost Gelderland kwamen tijdens een zware bui in korte tijd zeventig meldingen binnen van stormoverlast.


Het ging voornamelijk over omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Op de A50 bij parkeerplaats de Somp ter hoogte van Apeldoorn kantelde een aanhangwagen. Het verkeer raakte gedeeltelijk gestremd.


Extreme Weersomstandigheden

De regionale brandweer Noord-West Veluwe riep vrijdagochtend de nieuwe procedure Extreme Weersomstandigheden voor het eerst uit.

Alle brandweerkazernes in het gebied waren bezet en inkomende meldingen vanuit de meldkamer werden doorgezet naar de kazernes.

Bij geen van deze incidenten raakten mensen gewond.


Vliegverkeer

Het vliegverkeer had ook te maken met de harde wind. Vliegtuigen die op Rotterdam Airport wilden landen, moesten uitwijken naar andere luchthavens.

Ook op Schiphol had het vliegverkeer last van de wind. De luchthaven moest start-en landingsbanen soms afsluiten wat tot vertragingen leidde.


Haven

Ook de Rotterdamse haven heeft vrijdag hinder van de harde wind. Bepaalde schepen, zoals grote vaartuigen of schepen die chemicaliën vervoeren, mogen de haven niet in.
(ANP)

Meer Blog