Home > Piets blog > Plotse onweersklap: golfers naar ziekenhuis
Volg Piet

Piets blog

Plotse onweersklap: golfers naar ziekenhuis

Drie golfers zijn gisteren naar het ziekenhuis gebracht, nadat de bliksem vlakbij hen insloeg op de Golf en Countryclub Lauswolt, bij Beetsterzwaag. De drie stonden onder een boom te schuilen voor de regen, maar werden verrast door de plotselinge donderklap.


Twee van hen konden het Drachtster hospitaal meteen weer verlaten. De derde – Henk Scheffers, onder meer lid van de Raad van Commissarissen bij Friesland Foods en Wolters Kluwer – moest vannacht ter observatie blijven.


Het trio maakte deel uit van een groep van vier, die meedeed aan een zogeheten Pro-Am-wedstrijd. Hierin spelen professionele golfers samen met amateurs. Vooraf was door de organisatie al gewaarschuwd voor mogelijke onweersbuien. In geval van donder en bliksem wordt spelers aangeraden beschutting te zoeken in de speciaal daarvoor aangelegde schuilhutten op de baan.


Volgens voorzitter Frans Vogelpoel van de golfclub stond het drietal op zo’n 100 meter afstand van zo’n houten schuilonderkomen. Onduidelijk is waarom zij hier niet in zijn gaan zitten. Mogelijk verwachtten zij alleen regen. Nagenoeg tegelijk met de donderklap blies de wedstrijdleiding de golfpartij tijdelijk af. Het trio is naar het clubhuis vervoerd, waar ambulancepersoneel de golfers meenam. Toen de bui was overgewaaid is het evenement voltooid.


Golfbanen zijn bij onweer gevaarlijke plaatsen, vanwege de open vlaktes, omvangrijke waterpartijen, hoger gelegen terreinen en bosrijke gedeelten. Toch komt het volgens Vogelpoel in Nederland ,,niet zo gek vaak” voor dat golfspelers gewond raken door een blikseminslag. ,,In het buitenland zie je dat vaker”, aldus de voorzitter, die de golfbanen van Duitsland en Italië goed kent. ,,De banen liggen daar vaak ook hoger. Spelers rennen dan werkelijk naar een schuilplaats.”

Bron: Leeuwarder Courant

Meer Blog