Home > Piets blog > Problemen met water in Groningen
Volg Piet

Piets blog

Problemen met water in Groningen


De stad Groningen en omgeving kampen sinds het begin van de nacht van zondag op maandag met problemen met de waterleiding. Doordat de druk niet goed is, komt er weinig tot geen water uit de kraan. Dat meldde het Waterbedrijf Groningen.
 

De oorzaak van het probleem is een breuk in de waterleiding die rond twaalf uur s nachts is ontstaan. Waar de breuk zit is nog onbekend. Ongeveer 220.000 mensen zitten zonder water.


De drukklachten komen behalve in Groningen ook voor in Eelde, Eelderwolde, Paterswolde, Zuidwolde en Haren. Omdat er mogelijk grondwater in de leiding terecht is gekomen, adviseert het Waterbedrijf de mensen het water dat ze nog wel kunnen tappen, eerst twee minuten te koken.

 


Volgens een voorlichter van de ingestelde crisisdienst is het nog onbekend wanneer het probleem is verholpen, maar hij gaat er vanuit dat dit maandag gaat lukken.


Ziekenhuizen

De Groningse ziekenhuizen komen niet zonder water te zitten. Het Waterbedrijf levert tanks met water voor de patiënten. Wel heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen maatregelen getroffen.

Het ziekenhuis draait zondagdiensten, heeft alle poliklinische afspraken afgezegd, het operatiekamerprogramma opgeschort en medewerkers die niet dringend aanwezig hoeven te zijn, verzocht thuis te blijven. Ook leerlingen van scholen in Groningen en de omliggende dorpen krijgen het advies thuis te blijven.


Meldkamer
De meldkamer van de politie wordt ondertussen plat gebeld. De crisisdienst zet alle zeilen bij om particulieren en instellingen, zoals verzorgingstehuizen, voor te lichten.


Om het lek op te sporen is onder andere een helikopter van de politie ingezet. Ool tientallen medewerkers van het Waterbedrijf struinen met kaarten de weilanden af. Zodra het lek is gevonden, duurt het volgens de zegsman nog een à twee uur voordat er weer water uit de kraan komt.

(c) ANP

Meer Blog