Home > Piets blog > Prof. Vellinga: maatregelen nodig binnen 30 jaar
Volg Piet

Piets blog

Prof. Vellinga: maatregelen nodig binnen 30 jaar

De nieuwste wetenschappelijke inzichten laten zien, dat binnen 30 jaar maatregelen genomen moeten worden, als we willen voorkomen dat de zeespiegel niet de komende honderd(en) jaren, zes meter stijgt. Het is zeer urgent dat Nederland zich praktisch voorbereidt op klimaatverandering.

 

 


Dat zegt hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid Pier Vellinga donderdag in zijn intreerede aan de Wageningen Universiteit. Volgens Vellinga is de situatie kritieker dan de meeste mensen denken. ,,De wereld komt maar langzaam in actie, een sterke sturing vanuit de overheid is noodzakelijk. Nederland is toe aan een nieuwe relatie tussen land en water”, aldus de hoogleraar, die tevens voorzitter is van de stichting Natuur en Milieu.


Vellinga pleit voor een nieuwe benadering van zowel hoogwaterbescherming als energieopwekking. ,,Kolen- en kerncentrales staan wind- en zonne-energie in de weg. Alleen gascentrales maken efficiënte inpassing van zon en wind mogelijk”, aldus de hoogleraar. Vellinga denkt dat het smelten van de ijskappen tot staan gebracht kan worden, als de wereld er in slaagt in 2050 80 procent minder CO2 uit te stoten.


Net als veel anderen vindt Vellinga dat de dijken niet eindeloos verhoogd kunnen worden. Hij ziet meer heil in hele brede, doorbraakvrije dijken, waar het water bij hoge standen overheen kan stromen. ,,Dan hebben bewoners van die gebieden wel tijdelijk wateroverlast, maar dat lijkt niet op een dijkdoorbraak.” Volgens de hoogleraar zijn de brede dijken heel geschikt om op te wonen.

Meer Blog