Home > Piets blog > Run op water in supermarkten Groningen
Volg Piet

Piets blog

Run op water in supermarkten Groningen

Veel Groningse supermarkten waren maandagochtend amper een half uur na opening al volledig door de voorraad water heen.


Geen water in Groningen
 
Dit zeiden medewerkers van verschillende supermarkten. In een winkel stortten zeventig mensen zich tegelijk op het schap met flessen water.


De watertoevoer in Groningen komt langzaam weer op gang. Dat zei de directeur Harmen Hoogeveen van het Waterbedrijf Groningen maandagochtend. 

Onderzoek
Het Waterbedrijf laat de veiligheid van het drinkwater onderzoeken omdat niet kan worden uitgesloten dat er bacteriën in zitten. Ook is het mogelijk dat het water een afwijkende kleur heeft of luchtbellen bevat.


Een van de supermarkten in de stad besloot maar een fles per persoon te verkopen. "In tijden van nood is het beter dat iedereen een beetje heeft”, vertelde een medewerker van de winkel.

"En we wilden ruzies voorkomen. Er stonden ruim vijftig mensen voor de deur toen we opengingen en iedereen stond te dringen bij de schappen.”

Lek
Omdat het Waterbedrijf het lek niet meteen kon vinden, moest de druk van de drie hoofdleidingen af die naar Groningen lopen.

Toen het lek was getraceerd, kon de druk op de andere twee hoofdleidingen weer opgevoerd worden en komt het water langzaam aan weer de Groningse huishoudens binnen.


Chloreren
Om de kwaliteit van het water te waarborgen, heeft het Waterbedrijf besloten het leidingwater te chloreren. De eerste twintig uur kan geen veiligheidsgarantie gegeven worden, zo zei burgemeester Jaques Wallage van Groningen.


Wie water uit de kraan wil drinken, moet het eerst twee minuten laten doorkoken. Ondertussen zijn de eerste watermonsters naar het laboratorium gestuurd. Het duurt twintig uur voordat de resultaten bekend zijn.

Het lek is nog niet gedicht, maar volgens een woordvoerder van het Waterbedrijf zal dat in de loop van de middag gelukt zijn.


Hele nacht
Medewerkers van het Waterbedrijf zijn de hele nacht in touw geweest om het lek te vinden. Het heeft zo lang geduurd omdat het ten eerste donker was, en ten tweede omdat het lek op een industrieterrein gevonden is.


Omdat dit gebied onbewoond is kan lekkend water zich ver verspreiden. Bovendien wordt een grote plas minder snel opgemerkt dan in bewoond gebied.

Getroffen
Veel instanties in de stad en omstreken hebben maatregelen getroffen. Zo blijven veel scholen voorlopig gesloten en zijn de maaltijdservices voor verzorgingstehuizen vertraagd.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen opereert alleen echte spoedgevallen, het Martiniziekenhuis opereert aan de hand van een aangepast schema.

Meer Blog