Home > Piets blog > Slechte economie was in sommige landen goed voor klimaat
Volg Piet

Piets blog

Slechte economie was in sommige landen goed voor klimaat

Als de 41 industrielanden sinds 1990 enige vooruitgang hebben geboekt op het gebied van klimaat, hebben ze dat enkel te danken aan hun slechte economie en niet aan hun beleid. Dat zegt de Nederlander Yvo de Boer, uitvoerend secretaris van de VN-klimaatorganisatie UNFCCC naar aanleiding van de klimaattop in Poznan over twee weken.

Het beloven de meest ingewikkelde onderhandelingen ter wereld te worden, aldus de Boer. Tegen einde 2009 moet er een concreet klimaatplan op tafel liggen.

De Boer hoopt dat we Kyoto zullen halen, maar niet door een tegenvallende economie. Het beleid van de landen moet dringend vruchten beginnen afwerpen.

Als er trouwens al sprake was van een daling van de CO2-uitstoot, is die sinds 2000 opnieuw gestegen. Bovendien zijn de drie grootste boosdoeners, de VS, China en India, niet in de lijst opgenomen en de cijfers geven dus een eerder vertekend beeld. De Boer verwacht wel dat de landen die Kyoto hebben geratificeerd, in 2012 collectief vijf procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. (gb/hln)

Meer Blog