Home > Piets blog > Smogprobelemen Peking nog volkomen buiten controle
Volg Piet

Piets blog

Smogprobelemen Peking nog volkomen buiten controle

Active Image

China heeft zijn smogprobleem, ondanks drastische maatregelen goed voor 13 miljard euro, niet onder controle gekregen. Enkele uren voor de officiële start van de Olympische Spelen bedraagt de concentratie fijn stof meer dan 360 microgram per kubieke meter (µg/m3) rond het Olympisch stadion, en op bepaalde plaatsen in de Chinese hoofdstad zelfs 1.880 µg/m3.

Om even in perspectief te zetten: vanaf 200 wordt er in onze contreien en in de VS gesproken van zeer zware smog. Dan moeten mensen met astma, zieken en bejaarden binnen blijven en worden zware fysieke inspanningen afgeraden.
 

Primeur
Het zullen dus niet meteen de alweer verergerde schendingen van de mensenrechten zijn die het gastland in eerste instantie in verlegenheid brengen. Peking 2008 worden de eerste Spelen waar de vervuiling van onze biosfeer en de opwarming van het klimaat (beide worden aangewezen door experts als de oorzaak van de zomersmog in China) echt voelbaar en hinderlijk zullen zijn.
Moeder natuur heeft het alarm op haar wekker goed gezet dus, met die vier miljard kijkers vanuit de hele wereld in het vooruitzicht.


Kritiek van IOC-lid!
Voor het eerst tijdens deze Spelen is er vanuit het kamp van het IOC zowaar een kritische stem te horen. De Australiër John Coates vindt dat de Chinezen niet voldoende gedaan hebben aan de luchtvervuiling en bovendien het milieu onherstelbare schade hebben toegebracht de jongste jaren.

Terwijl Peking ook nu, enkele uren voor de openingsceremonie, gehuld is in een waas van smog, hoopt Coates dat de erfenis voor China aan deze Spelen gaat zijn dat ze meer aandacht zullen besteden aan hun leefomgeving.


20 miljard dollar, niks geholpen

Gevraagd of China het probleem van de smog goed heeft aangepakt, is Coates categoriek. "Dat hebben ze niet gedaan. Liefst 20 miljard Amerikaanse dollar van hun totaalbudget van 70 miljard (46 miljard euro) hebben ze gespendeerd aan "groene maatregelen". Maar dit lijkt me blijvende schade. Ik ben geen expert op milieuvlak, maar dit is een ernstig probleem. Laat ons hopen dat China beseft hoe erg de situatie is en hieruit zijn lessen trekt." Coates is de eerste official met invloed die China op de korrel neemt.


Extreem hoog
Coates stelt dat de aatste smogtest in Peking, vanmorgen om 9 uur plaatselijke tijd, uitwijst dat de vervuiling nog altijd extreem hoog is. Per kubieke meter werden er op sommige plaatsen in de hoofdstad 1.880 microgram aan luchtstof gemeten, twintig tot 50 maal keer zo veel dan in het gemiddelde industrieland in het westen. In België en Nederland wordt de bevolking gewaarschuwd voor ozon als er een piek (en dus geen daggemiddelde waarde) is van minstens 180 µg/m3.

De Europese luchtkwaliteitsnorm bepaalt dat er binnenkort per jaar slechts 35 dagen mogen zijn waarin de daggemiddelde fijnstofconcentratie hoger is dan 50 µg/m3, en 25 dagen waarin het acht-uur-glijdend gemiddelde ozongehalte boven de 120 µg/m3 uitstijgt. De Chinese overheden hadden zich geëngageerd tegenover het IOC dat de fijnstofconcentratie niet boven de 150 µg/m3 zou gaan.

VWK

Meer Blog