Home > Piets blog > Sneeuwval hindert verkeer
Volg Piet

Piets blog

Sneeuwval hindert verkeer

Active Image
Chaos op de wegen. In ons land sneeuwde het in de oostelijke helft. In het Limburgse heuvelland lag woensdag zo’n 6 cm.   

In Zuid-Limburg lag ook op 4 maart 2008 ‘s ochtend 5 à 6 cm sneeuw


Natte sneeuw
De Deutscher Wetterdienst waarschuwde dinsdag al voor plaatselijk gladheid door de sneeuw. Dinsdag begon het in de loop van de avond vanuit het westen te regen, maar landinwaarts ging de neerslag door de kou geleidelijk over in natte sneeuw. 

De overgang van regen in natte sneeuw of omgekeerd is een zeer kritische grens, die moeilijk exact te voorspellen is. Zodra er een reeële kans is op natte sneeuw wordt dat in de weerberichten vermeld. In veel gevallen wordt gesproken van regen of natte sneeuw, regen mogelijk overgaand in (natte) sneeuw of bij invallende dooi van regen mogelijk voorafgegaan door (natte) sneeuw (Meer in Nader Verklaard- natte sneeuw).


Tientallen centimeters

In Limburg bleef het langdurig sneeuwen: verschillende weerstations maten woensdag een sneeuwdek van 6 cm. Veel meer sneeuw kreeg Duitsland. In de middelgebergten viel in 12 uur tijd zo’n 5 tot 15 cm sneeuw. Meierzhagen in het westen van Duitsland noteerde 17 cm, terwijl op de Kahlen Asten in het Zwarte Woud de sneeuwlaag inmiddels is aangegroeid tot 53 cm. In combinatie met windstoten tussen 50 en 80 km/ur leidde de sneeuw dat tot grote overlast. Ook de Ardennen kregen een flink pak sneeuw, op een aantal plaatsen 10 tot 20 cm.
(KNMI)

Meer Blog