Home > Piets blog > Structurele droogte in Marokko
Volg Piet

Piets blog

Structurele droogte in Marokko

Active Image

In Marokko valt steeds minder regen. De afgelopen jaren is de droogte structureel geworden. Het watergebrek zorgt voor problemen op de korte en langere termijn. Putten staan leeg en oogsten mislukken door gebrek aan water.

 

"Als er niet snel regen valt, hebben we in de zomer geen drinkwater meer”, zegt een functionaris van het Marokkaanse drinkwaterbedrijf ONEP in het zuidelijke stadje Tafraout. "In de stad hebben we nog de hele dag water, maar in de omliggende dorpen is het een probleem”, zegt de burgemeester van Tafraout. Naar verwachting zal in Marokko vanaf 2025 sprake zijn van een algemeen watertekort.


Vervuild water
Een ander probleem is dat 50 procent van het water vervuild is. Sinds 2001 heeft de ONEP een afdeling voor het zuiveren van afvalwater, maar de waterzuivering komt langzaam op gang.


Economie bedreigd

Op termijn bedreigt de droogte de ontwikkeling van de economie, zo stelt een recent rapport van de Wereldbank. Door de klimaatveranderingen worden de landen rond de Middellandse Zee steeds droger. Doordat mensen niet meer kunnen leven van de landbouw, wordt de trek van het platteland naar de stad bevorderd. "Eerst was vooral het zuiden van Marokko droog, nu trekt het droogtefront tot aan het noorden”, zegt landbouwdeskundige Rachid Mrabet.
(ANP)

Meer Blog