Home > Piets blog > Subtropische storm Laura ontstaan
Volg Piet

Piets blog

Subtropische storm Laura ontstaan

Boven het midden van de Atlantische Oceaan is de subtropische storm Laura ontstaan. Het is de twaalfde storm van het Atlantische orkaanseizoen 2008, die door het National Hurricane Center van een naam is voorzien.

Laura was oorspronkelijk een storing in het koufront dat momenteel nog over ons land zuidwaarts trekt. Door luchtdrukstijgingen ten noorden van de storing, werd deze compleet afgesneden (cut-off). Door het warme zeewater ontstonden sterke buien rond het centrum van de storing, zodat het nu een subtropisch systeem is. Als de buienactiviteit verder toeneemt en de kern van de storm tegelijk warmer wordt, kan Laura zich nog tot een volledig tropisch systeem ontwikkelen.


Kenmerk van een subtropische storm is, dat het nog restanten van fronten heeft (zoals van een gewone depressie op gematigde breedtes), maar dat het tegelijk gevoed wordt door convectie (buien) en de kern daarbij opwarmt.


Laura beweegt zich langzaam naar het WNE, later NW. Vervolgens trekt het versnellend naar N en NO, waarbij de tropische kenmerken zullen verdwijnen. De storm komt dan weer terecht in het polaire frontensysteem en kan rond het weekend mede ons weer gaan beïnvloeden.

VWK

Meer Blog