Home > Piets blog > Tornado Bush richt nog snel schade aan in milieu VS
Volg Piet

Piets blog

Tornado Bush richt nog snel schade aan in milieu VS

De Amerikaanse president George W. Bush is aan zijn laatste twee maanden in het Witte Huis begonnen. Maar terwijl de wereld hoopt op beterschap onder de pas verkozen Barack Obama, is Bush nog druk bezig om een aantal maatregelen door te voeren die niet zo positief zijn voor het Amerikaanse milieu.

Hij probeert minstens 10 organisaties te ontmantelen die de nationale parken, de natuur en de rivieren van de VS beschermen.

 


Rocky Mountains
Het team van Bush zou de komende 60 dagen nog verschillende maatregelen willen afzwakken die bepaalde gebieden beschermen tegen ontginning en tegen het kappen van bomen. Zo maakte Bush deze week nog 800.000 hectare land in de Rocky Mountains vrij voor de ontwikkeling van olieschalie, een gesteente waaruit olie geproduceerd wordt. De maatregel treedt op 17 januari in werking, drie dagen voor Obama Bush in het Witte Huis komt vervangen.


Lastig voor Obama
Het is belangrijk voor Bush om de maatregelen rond deze tijd goed te keuren. Het duurt ongeveer 60 dagen voor ze in werking treden en zo zal het voor Obama meteen een stuk lastiger worden om ze ongedaan te maken. Er zouden voor 20 januari nog minstens tien beslissingen volgen die het Amerikaanse milieu en de Amerikaanse gezondheid kunnen schaden. Bovendien zal de ploeg van Obama ze helemaal niet zien zitten. Omgekeerd liggen er nog een hoop klimaatkwesties op tafel die Bush liever niet meer wil behandelen voor hij zijn koffers pakt.


Impact op milieu
Terwijl de meeste presidenten in hun laatste maanden proberen om een impact op de geschiedenis achter te laten, lijkt Bush dus eerder voor een impact op het milieu te kiezen. Zijn laatste campagne ging al in mei van start. En er komen nog maatregelen. Volgende week zou er bijvoorbeeld een verzwakking van de wetgeving op perchloraat in drinkwater komen. Dat kan bij kinderen schade aan de ontwikkeling van de hersenen veroorzaken.


Versoepeling
Een korte bloemlezing van wat Bush de voorbije weken nog besliste: er komt een versoepeling van de beperkingen op elektriciteitscentrales zodat ze ook in de buurt van nationale parken kunnen opereren; uitbaters van mijnen op bergtoppen mogen afval in rivieren dumpen; binnenlandse zaken mag beslissingen nemen over het kappen van bomen zonder eerst specialisten te consulteren; er zullen minder controles komen op de vervuiling veroorzaakt door elektriciteitscentrales. Op 20 januari neemt Barack Obama het presidentschap over van Bush. (gb/hln)

Meer Blog