Home > Piets blog > Uitbarsting Chileense vulkaan Llaima
Volg Piet

Piets blog

Uitbarsting Chileense vulkaan Llaima

Active Image

De uitbarsting van de Chileense vulkaan Llaima levert spectaculaire beelden op. Het lijkt wel of we naar een ver verleden kijken, toen leven op onze aardbol nog niet mogelijk was. Dorpelingen die rond de vulkaan wonen, hebben het niet gemakkelijk.

Een skistation is de belangrijkste bron van inkomsten, maar door de dreiging van de vuurspuwende kolos besloot de regering het station te sluiten. Llaima onderbreekt zo het tweede jaar op rij het skiseizoen.

Meest actieve vulkaan
"Mensen kunnen niet gaan werken omdat het te gevaarlijk is", zegt buurtbewoner Eduardo Mendoza. Op de achtergrond doemt een grote rookwolk op uit de krater van de vulkaan. Llaima is de meest actieve vulkaan van Zuid-Amerika.

Niet alleen lava bedreigt dorpjes rond de vulkaan, ook de sneeuw op de top zou gevaarlijk kunnen worden. Als die sneeuw smelt, dreigen omringende rivieren te overstromen en de dorpen onder water te lopen.

Vulkanische activiteit
Vulkaan Llaima is heel onvoorspelbaar. De huidige cyclus van uitbarstingen is in mei vorig jaar begonnen en kan in totaal tot drie jaar duren. Chili blijft de laatste tijd niet gespaard. Enkele maanden geleden barstte een andere vulkaan, Chaiten, uit.

Het was de eerste uitbarsting in duizenden jaren. Chili bezit een keten met ongeveer 2.000 vulkanen. Bij vijftig tot zestig vulkanen zijn al uitbarstingen geregistreerd, ongeveer 500 vulkanen zijn potentieel actief. (gb/hln)

Meer Blog