Home > Piets blog > Wachten op warmte
Volg Piet

Piets blog

Wachten op warmte

Active Image

Ondanks een relatief groot aantal uren zon de laatste dagen, is het nog altijd behoorlijk koud. De 15 graden is nog nergens bereikt en dat is tamelijk laat.


Ook de komende dagen zal de 15 graden grens niet worden bereikt. De normale gemiddelde maximum temperatuur ligt rond de 12 graden, dus eigenlijk hebben we wel te maken met een heel gewoon weertype. Maar in de grillige voorjaarsmaand April is het ook gebruikelijk dat de temperatuur al eens piekt naar waarden rond of boven de 15 graden.


De record staat op naam van 1901, aldus het knmi. Toen werd het pas op 3 Mei voor het eerst warmer dan 15 graden. In 1917 werd de 15 graden op 30 April voor het eerst overschreden.

 

Koude nachten
Hoewel het de afgelopen dagen fraai weer was, waren de ook nachten koud.
Op veel plaatsen heeft het inmiddels drie nachten op rij gevroren met minima van 3 à 4 graden onder het vriespunt. Wijk aan Zee registreerde op 7 april met -5,5 graden de laagste temperatuur. Uitzonderlijk is dat niet: onder extreme omstandigheden kan het nog harder vriezen: zo werd op 12 april 1986 in Deelen -9,4 graden gemeten en op 21 april 1991 werd het in Heino nog -7,9 graden.

Meer Blog