Home > Piets blog > Warm 2007 past in beeld opwarmende aarde
Volg Piet

Piets blog

Warm 2007 past in beeld opwarmende aarde

Active Image
 

 

Het jaar 2007 was mondiaal opnieuw warm. Volgens sommige berekeningen komt dit jaar zelfs op de tweede plaats na recordjaar 1998. Andere berekeningen komen met een iets minder prominente plaats van 2007 uit de bus.
De kleine verschillen in de uitkomsten zijn het gevolg van verschillende manieren waarop de Noordelijke IJszee in de berekeningen is verwerkt. In dat gebied worden maar heel weinig metingen verricht waardoor de gegevens geïnterpoleerd moeten worden.


Naast de continue opwarming als gevolg van de toename van broeikasgassen vertoont de wereldgemiddelde temperatuur ook jaar op jaar fluctuaties als gevolg van de natuurlijke variabiliteit van het klimaatsysteem. Door middel van een groot aantal simulaties met een klimaatmodel kunnen we een schatting krijgen van deze natuurlijke variabiliteit. De fluctuaties van de waargenomen wereldgemiddelde temperatuur vallen ruim binnen deze schatting. Het verloop van de wereldgemiddelde temperatuur in de afgelopen decennia valt ook ruimschoots binnen de projecties van het IPCC. De wereldgemiddelde temperatuur van 2007 past dan ook prima binnen het beeld van een opwarmende aarde.


Vooral El Niño heeft een grote invloed op de wereldgemiddelde temperatuur. Een uitzonderlijk sterke El Niño heeft een extra zetje gegeven aan de wereldgemiddelde temperatuur van 1998, waardoor dat jaar nog altijd het warmste is. In 2007 was de situatie juist omgekeerd, een vrij sterke La Niña had een matigende invloed op de wereldgemiddelde temperatuur, waardoor de opwarming tijdelijk iets werd gecompenseerd. De verwachting is dat La Niña nog tot de zomer van 2008 zal voortduren en daarmee ook van invloed zal zijn op de wereldgemiddelde temperatuur van 2008.
(KNMI)

Meer Blog