Home > Piets blog > Weinig oud ijs overgebleven rond noordpool
Volg Piet

Piets blog

Weinig oud ijs overgebleven rond noordpool

Active Image
 

De afgelopen zomer kende een record aan afsmelt van zeeijs rond de noordpool. Niet alleen jong ijs is daarbij gesneuveld, maar ook veel ijs van al jaren oud.


Onderzoek van de universiteit van Boulder, Colorado (VS) laat zien dat niet alleen de hoeveelheid meerjarig ijs (ijs dat een zomer overleeft) snel is afgenomen, maar dat het aandeel oud ijs in het overgebleven ijs eveneens snel afneemt.


Van het meerjarig Arctische ijs was in 1998 nog 21% ouder dan 7 jaar, in 2007 was dat afgenomen tot 5%. Het percentage meerjarig ijs dat ouder dan 5 jaar is, nam af van 31% naar 10%, en het percentage ijs van hooguit 3 jaar oud nam toe van 35% naar 58%.


In de huidige winterperiode is het overgrote deel van het Arctisch gebied inmiddels weer dichtgevroren, met nieuw maar veelal dun ijs. Onderstaand kaartje van het Russische AARI instituut laat duidelijk zien hoe klein het deel aan meerjarig zeeijs momenteel is aan de Russiche kant van de noordpool. Vooral ten oosten van Spitsbergen en Nova Zembla liggen flinke gebieden met nieuw ijs van hooguit 30 cm dikte. Eenjarig en dun ijs kan een volgende zomerperiode weer vrij gemakkelijk wegsmelten.
(VWK)

Meer Blog