Home > Piets blog > Wereldnatuurfonds waarschuwt voor smelten ijskap
Volg Piet

Piets blog

Wereldnatuurfonds waarschuwt voor smelten ijskap

Active Image

Gevens over een recordafname van het ijs rond de Noordpool deze zomer onderstrepen de noodzaak het overleg over een nieuw klimaatverdrag te bespoedigen. Dat heeft het Wereldnatuurfonds maandag gezegd.


Martin Sommerkorn, klimaatadviseur van de organisatie, zei in Oslo dat de ijskap nog nooit zo klein is geweest als deze zomer. Hij wees er op dat daarmee voor het tweede opeenvolgende jaar een record lijkt te worden gevestigd. De ontwikkeling bedreigt de habitat van de ijsbeer en versnelt de opwarming van de aarde, zei Sommerkorn.

 

Amerikaanse deskundigen zeiden eerder deze maand dat wat betreft de hoeveelheid gesmolten ijs aan de Noordpool dit jaar het record van vorig jaar kan worden gebroken. Het slinken van de ijskap wordt sinds 1979 door satellieten gevolgd.


Eerder werd al gemeld van de mogelijkheid rond Noord-Amerika en Siberië te varen, omdat de wateren daar vrij van ijs zijn. Vorige maand meldde een Canadese wetenschapper dat van het Ellesmere Island in het Canadese poolgebied een brok ijs ter grootte van Manhattan was afgebroken.


Volgens Sommerkorn zijn er aanwijzingen dat diersoorten als de ijsbeer in de problemen komen door de ijsafname. Ook de bewoners van het gebied ondervinden negatieve gevolgen, omdat zij voor hun inkomen sterk afhankelijk zijn van een gezond ecosysteem.


Het Wereldnatuurfonds roept regeringen op hogere prioriteit te geven aan het klimaatoverleg, zodat het Kyoto-verdrag door een nieuw, effectief pact kan worden vervangen. Voor december 2009 staat in Kopenhagen een belangrijke klimaatconferentie gepland.

standaard.be

Meer Blog