Home > Piets blog > Windhozen in Groningen en Friesland
Volg Piet

Piets blog

Windhozen in Groningen en Friesland

Active Image
(Bert Smilda)

Een deel van het Groningen (Westerkwartier) is zondagavond rond zeven uur getroffen door een zware windhoos. Er is veel schade aan met name boerderijen. Zo zijn complete schuren weggeblazen.


De windhoos hield met name huis in Lutjegast, Doezum en Sebaldeburen. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel is er veel schade aan met name boerderijen en schuren. Zo vlogen er dakpannen van daken en werden bomen ontworteld. Enkele schuren staan op instorten. Bij de politie zijn tientallen schademeldingen binnengekomen. 

Stortbuien hebben gisteren en vannacht in bijna heel Friesland en het westen van Groningen veel overlast veroorzaakt. Straten stonden vol water, daken moesten het ontgelden en bomen werden ontworteld. Voor zover bekend raakte niemand gewond. De materiële schade was groot.


Ook in Friesland windhoos
Een windhoos trof gisteravond rond zeven uur themapark De Spitkeet in Harkema. Tuinstoelen vlogen in de rondte en parasols werden weggeblazen. Het rieten dak van de schaapskooi raakte beschadigd.

Aan de Achttienenweg in Eastermar viel een boom op een varkenshok. Geen van de beesten overkwam iets.


In Dokkum stond aan het eind van de middag de Hoedemakerspolder vol water. Kelders overstroomden en met zandzakken kon maar net worden voorkomen dat het water over de drempels liep. De politie moest bijna de hele wijk afzetten, omdat jongeren met auto’s door de straten reden, wat grote golven veroorzaakte.


Op camping Simmerwille in Earnewâld kwam na een windhoos een 25 meter hoge populier vlak naast een tent terecht. Op Vlieland, onder meer bij badhotel Bruin, en aan het Franjumbuorsterpaed in Marssum was veel wateroverlast.


Golfbaan De Hildenberg in Appelscha zit met een flinke strop nadat hier vrijdag al de bliksem insloeg in een transformatorhuisje. Het pompsysteem raakte beschadigd, waardoor het terrein van 25 hectare niet meer beregend kan worden. Ook kan overtollig water niet meer worden afgevoerd.


Pas als de nieuwe onderdelen voor de beregeningsinstallatie zijn gearriveerd, kan de exacte schade worden bepaald. Als de hele installatie vervangen moet worden, kunnen de kosten oplopen tot €80.000. De schade aan de ‘greens’ is vooralsnog beperkt. Er is dit weekeinde gewoon op gespeeld.
(leeuwarden courant)

Meer Blog