Home > Piets blog > Winterverwachting (opgesteld 10 November)
Volg Piet

Piets blog

Winterverwachting (opgesteld 10 November)

Active Image

 

Zoals ik reeds in augustus vermeldde, blijft de maand oktober gemiddeld zacht, met temperaturen aan de hoge kant en relatief veel dagen met ruimte voor zon, en derhalve ook weinig neerslag. Vooral de nachtelijke temperaturen liggen aan de hoge kant. De eerste nachtvorst verwacht ik op zijn vroegst eind van de maand oktober of pas in november.

De winter komt dus laat op gang met de eerste winterse buien niet eerder dan in december. Dit omdat ik verwacht dat we in november en december niet langer kunnen profiteren van hogedrukgebieden in onze omgeving. We krijgen te maken met najaarsstormen en diepe depressies die vanaf de Atlantische oceaan opstomen naar het westen van Europa. De maand november verloopt zacht, wisselvallig en nat met veel neerslag.

In december blijft het wisselvallig en krijgen we mogelijk nog een keer met een flinke (najaars)storm te maken! Later in december gaan we geleidelijk over op een noordwestelijke stroming met enkele winterse buien en zo hobbelen we het nieuwe jaar in.
Januari laat zich dan kenmerken door kwakkelend weer met heus wel vorst en ook winterse neerslag, maar ook perioden met nat, zacht weer en een harde wind. Derhalve is dit een rommelige maand, waarin de winter nog niet echt weet door te zetten.
Dat moet in februari beter lukken. Ik ga er momenteel vanuit dat we dan kouder weer krijgen, waarbij ik verwacht dat we nog wel de schaatsen uit het vet kunnen halen. Gemiddeld moet dit een wat drogere en ook iets koudere maand worden. In ieder geval een maand met een temperatuursgemiddelde rond normaal.

Meer Blog