Home > Piets blog > Zeeijs noordpool is mogelijk binnen 5-10 jaar weg
Volg Piet

Piets blog

Zeeijs noordpool is mogelijk binnen 5-10 jaar weg

Active Image   

Data van het  US National Snow and Ice Data Center (NSIDC)  liet na afgelopen winter zien, dat in het begin van het jaar het ijsoppervlak bij de noordpool iets groter was dan vorig jaar. Nu is het ijsoppervlak echter al gelijk aan dat van juni vorig jaar, wat inhoudt dat er nu dus een snellere smelt van het zeeijs is dan vorig jaar. 

 

De wetenschappers die zich met het project bezig houden zeggen dat veel van het ijs zo dun is dat het makkelijk wegsmelt en dat daarom over 5 tot 10 jaar mogelijk al het zeeijs weg zal zijn. 


Een paar jaar geleden voorspelden wetenschappers dat de noordpool rond 2080 ijsvrij zou kunnen zijn, daarna kwamen modeluitkomsten met steeds vroegere data: tussen 2030 en 2050 zou het gebeurd kunnen zijn. Vervolgens kwam zomer 2007 waarin het zeeijs zijn kleinste omvang ooit kreeg: 4.2 miljoen vierkante kilometer t.o.v. 7.8 miljoen in 1980. Aan het eind van vorig jaar kwam 1 onderzoeksgroep met de prognose dat in 2013 zelfs al een ijsvrije zomer op de noordpool kon worden.
(VWK)

Meer Blog