Home > Piets blog > Zomerstorm in Zweden vestigde records
Volg Piet

Piets blog

Zomerstorm in Zweden vestigde records

Active Image 

Het noodweer dat Zuid-Zweden maandag passeerde was één van de zwaarste die men in de zomermaanden ooit meemaakte. Dat gold niet alleen voor de grote regenhoeveelheden maar vooral voor de hoge windsnelheden die gemeten werden.

 

Drie kuststations registreerden een gemiddelde windsnelheid met stormsterkte, van 25 tot 26 meter per seconde. Weliswaar was er vorig jaar in Örskär een stormsterkte gemeten op 28 augustus, maardat was de eerste stormsterkte sinds 1975 en ook slechts op één station.


Opmerkelijk was nu ook dat op een landstation bijna een gemiddelde windsnelheid op stormsterkte werd gemeten: op vliegveld Ängelholms werd 24 m/s genoteerd.Stormsterkte boven land is zeldzaam voor Zweden zelfs bij de zwaarste herfst- en winterstormen.Het record van hoogste gemiddelde windsnelheid staat op 29 m/s van 28 augustus 1956.

Windstoten op recordsterkte

Wordt er gekeken naar windstoten dan zijn er maandag 4 augustus nieuwe records gevestigd: windstoten met orkaansterkte van 33 m/s werden geregistreerd in Hanö, Hallands Väderö en Vinga. Op vliegveld Ängelholms kwamen stoten voor van 30 m/s Het oude record voor hoogste windsnelheid bij windstoten dateerde van 28 augustus 2007 en was 30 m/s gemeten bij Örskär.


De regenhoeveelheden waren ook groot in Scandinavië: bij Bjuv i Skåne ving de regenmeter 84 mm, een private meting bij Kollebäckstorp kwam op 146 mm. Onder de meetstations met een wat langere meetreeks werd een nieuw agustusrecord voor neerslag op één dag gevestigd in Helsingborg: 69 mm In totaal viel daar 88 mm. Op het Deense Anholt werd 102 mm gemeten en op veel plaatsen in Denemarken 50 tot 70 mm.

Bron: www.SMHI.se en www.dmi.dk

VWK

Meer Blog