Home > Piets blog > Zware hagel- en onweersbuien in het oosten
Volg Piet

Piets blog

Zware hagel- en onweersbuien in het oosten

Active Image

Het oostelijke deel van ons land is zondagmiddag getroffen door zware buien met schade en overlast door hagelstenen, (soms tot 5 cm in doorsnee) hevige regen, onweer en windstoten.

Vooral het oosten van Groningen, noordoosten van Drenthe, delen van Gelderland, de Achterhoek en Limburg hadden te maken met het noodweer wat gepaard ging met hagel en veel regen.

Ooggetuigen spraken van hoosbuien waarbij het zicht terug liep naar minder dan 50 meter. De brandweer maakte overuren en sprak van tal van ontwortelde bomen. Ook delen van Limburg werden getroffen door het zware weer.

Onweersbuien kunnen ‘s zomers vergezeld gaan van grote hagelstenen. Zulke projectielen richten schade aan, vooral aan dakbedekking en glas. Ook gewassen, planten, auto’s, kortom vrijwel alles dat getroffen wordt, moet het ontgelden. In ons land komt zomerhagel met een diameter van 2 centimeter of meer gemiddeld vijf keer per jaar ergens in het land voor. Vrijwel elke zomer komen plaatselijk ook grotere hagelstenen omlaag.

De buien van zondag ontstonden in het overgangsgebied tussen koele lucht in het westen en zeer warme lucht in het oosten. Ons land kwam afgelopen weekeinde in de warme lucht terecht. In het oosten van het land is de temperatuur lokaal tot bijna 30 graden opgelopen.

Meer Blog