Home > Piets blog > Aarde warmt nog steeds op ondanks extreme koude
Volg Piet

Piets blog

Aarde warmt nog steeds op ondanks extreme koude

De koudegolf die over het Westen van Europa trok verrast misschien veel mensen, maar mag niet leiden tot een verwarring tussen de huidige temperaturen en de opwarming van de aarde. De hevige winter mag er niet voor zorgen dat de mensen vergeten dat de globale temperatuur van de planeet, al sinds 1850 steeds maar blijft stijgen. “De tendens is en blijft dat de aarde opwarmt”, aldus Michel Jarraud, secretaris-generaal van de World Meteorological Organization (WMO).


 

La Nina
“Als we kijken naar de tendens de laatste 160 jaar, zien we dat deze onderhevig is aan verschillende natuurlijke fenomenen. Het is juist hierdoor dat er verwarring kan ontstaan. 2008 is een stuk kouder geweest dan 2007 maar toch is 2008 het tiende warmste jaar geweest sinds het begin van de statistieken in 1850. De lichte afkoeling is te verklaren door een fenomeen dat we kennen onder de naam La Nina, wanneer het oppervlaktewater van de Grote Oceaan afkoelt.


Weer/klimaat

“Het probleem is dat mensen het weer verwarren met het klimaat”, aldus de Amerikaanse klimatologe Susan Solomon. Volgens Solomon, die lid is van de intergouvernementele Groep over de evolutie van het klimaat (Giec), kan de gemiddelde temperatuur van de planeet tegen 2100 stijgen met 1,1 tot 6,4 graden. De “gemiddelde opwarming” van de planeet is jaarlijks ongeveer twee honderdsten van een graad en dus nauwelijks waar te nemen, zo zegt de Franse klimatoloog Jean Jouzel.


Pauze

Volgens een studie, die in april gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature, kan de opwarming tijdens de volgende tien jaar ook even pauzeren. Reden hiervoor is de natuurlijke evolutie van de oceanische stromingen. Meer in het bijzonder met een tijdelijke afzwakking van de Golfstroom waardoor het water van de Noord-Atlantische oceaan stijgt. Sceptici van de opwarming van de aarde zijn ongetwijfeld tevreden met deze koude temperaturen, aldus Jouzel. “Maar het is ook niet aan ons om, zodra dat het warm is, te zeggen dat het te maken heeft met de globale opwarming.”
©Hln

Meer Blog