Home > Piets blog > Al in 2100 geen ijs meer in Noordelijke IJszee
Volg Piet

Piets blog

Al in 2100 geen ijs meer in Noordelijke IJszee

Tegen het einde van deze eeuw zal de Noordpool alle jaren in september volledig ijsvrij zijn. Dat bericht Julien Boé van de Universiteit van Californië in Los Angeles in de online editie van het vakblad ‘Nature Geoscience’.


Boé en zijn medewerkers onderzochten een reeks simulaties van ijsvlaktes op basis van achttien verschillende klimaatmodellen. Daarbij vonden ze een goede overeenstemming met de waargenomen achteruitgang van het arctisch bevroren zeewater. Van 1979 tot 2006 is het zee-ijs in het Noordpoolgebied met bijna 25 procent verminderd – telkens in september gemeten.

Onder bijkomende inachtneming van nieuwe satellietgegevens trekt Boé de conclusie dat al tegen het einde van de eeuw rekening gehouden moet worden met de volledige verdwijning van het ijs in de Noordelijke IJszee. Volgens de berekeningen tot nu werd de snelheid waarmee het ijs verdwijnt, duidelijk onderschat, schrijft de vorser. De ijsvlakte van de Arctische Oceaan varieert op natuurlijke wijze. De laagtepunten liggen echter steevast in september. (belga/jv/hln)

Meer Blog