Home > Piets blog > Amerikanen: strenge kou half december
Volg Piet

Piets blog

Amerikanen: strenge kou half december

Temperaturen in de bovenlucht (850 hPa) van tussen de -15 en -20 graden, een straffe oostenwind en rechtstreekse transportkou vanuit Rusland en het Poolgebied.
Zit u al te watertanden? Voor schaats- en winterliefhebbers is dit een bijna ultiem droomscenario.
Het Amerikaanse GFS komt met deze diepvries kou oplossing voor de hele lange termijn en gelooft er in. Daarbij wil ik direct aantekenen: voor wat het waard is. Wel is het zo dat ik rond die tijd, (half december) een weersomslag verwacht. Eerst even wat meer over de 06 uur run van GFS.

Dit model laat op dinsdag 13 december een hogedrukgebied vanaf de Noordpool afzakken naar Scandinavië. Het fungeert als trekpaard voor een enorme hoop kou die het met zich mee zuigt naar Rusland en die kou wordt vervolgens op transport gezet richting West Europa doordat het hoog boven Scandinavië terecht komt.

Het gevolg is, althans wat deze berekening ons wil doen laten geloven, een overgang naar werkelijk onvervalst winterweer vanaf halverwege december.
Strenge kou valt ons land vanuit Duitsland binnen met een harde oostenwind en gevoelstemperaturen van rond de -20 graden! Zou dit uitkomen dan zouden we nog voor de 20e massaal op de schaats komen en kan er volop op natuurijs worden geschaatst.
Een dergelijke operationele oplossing wordt altijd gecontroleerd door andere potentiële oplossingen of mogelijkheden.
Deze controle run laat al zien dat deze oplossing er eentje is die haast op zich zelf staat en niet al te serieus genomen kan worden. Los nog van het feit dat het hier gaat om weerkaarten voor de zeer lange termijn van het doorgaans vaak wat wisselvallige Amerikaanse rekenbrein GFS. De weerkaart op zich is wel zo mooi dat ik hem toch even wilde bespreken. En nogmaals: een omslag zo halverwege december zie ik nog steeds zitten. Als we slechts een beetje in de buurt komen van het hier boven geschetste scenario zullen de meeste winterliefhebbers al meer dan tevreden zijn. We houden u op de hoogte.

Meer Blog