Home > Piets blog > Azië wordt grootste aanjager klimaatsverandering
Volg Piet

Piets blog

Azië wordt grootste aanjager klimaatsverandering

Azië is hard op weg de grootste aanjager van de klimaatverandering te worden. Azië’s aandeel in de uitstoot van broeikasgassen zal in 2030 naar verwachting boven de 40 procent zijn gestegen. Dat hebben klimaatdeskundigen dinsdag gezegd op een conferentie in Manilla.

Op dit moment produceert Azië een derde van de broeikasgassen, zei de voorzitter van de Aziatische Ontwikkelingsbank, Haruhiko Kuroda. De afgelopen dertig jaar zag het werelddeel, dat de opkomende economische grootmachten China en India omvat, zijn uitstoot verdrievoudigen.

Azië is tegelijk het werelddeel dat het meeste gevaar te duchten heeft van de klimaatverandering. Er zullen watertekorten te ontstaan en de opbrengst van de landbouw in Centraal- en Zuidoost-Azië kan de komende veertig jaar met dertig procent terugvallen. Kustplaatsen, waaronder Bangkok, Jakarta, Karachi, Manilla, Mumbai and Shanghai, worden kwetsbaar voor overstromingen of schade door extreme weersomstandigheden. Kustbewoners in Bangladesh, de Maldiven en de Zuidzee-archipel Tuvalu zullen waarschijnlijk nog deze eeuw moeten vluchten voor het rijzende water.

VN-chef Ban Ki-moon drong er in een videoboodschap bij de Aziatische landen op aan te helpen een nieuw klimaatverdrag te bereiken op een top die in december in Kopenhagen wordt gehouden.

nieuws.nl

Meer Blog