Home > Piets blog > De harde cijfers van global warming
Volg Piet

Piets blog

De harde cijfers van global warming

Na een jarenlange discussie lijkt de meerderheid van de wereldbevolking intussen overtuigd dat global warming geen fabeltje is en echt aan het gebeuren is. Hieronder zetten we de feiten en voorspellingen in de vorm van enkele harde cijfers op een rij:

0,8 – Het aantal graden dat de gemiddelde temperatuur in de wereld sinds 1880 gestegen is. Het lijkt misschien niet veel, maar het grootste deel van deze stijging dateert van de laatste decennia. En één graad kan op sommige plaatsen een groot verschil maken.

2040 – Tegen 2040 zou rond de noordpool de eerste ijsvrije zomer kunnen plaatsvinden. Vooral voor dieren zoals ijsberen, die afhankelijk zijn van ijs, is dit een ernstig probleem.

50 – Het aantal jaren dat we de prachtige koraalriffen nog kunnen bewonderen. Koralen zijn heel gevoelig aan kleine temperatuurschommelingen in de oceaan. In 1998 maakten de koralen hun ergste verblekingsproces ooit door.

59 – Het aantal centimeter dat het zeeniveau volgens het IPCC tegen het einde van de eeuw zou kunnen stijgen. Er is slechts tien centimeter nodig om delen van het zuidoosten van Azië te overspoelen.

100.000.000 – Het aantal mensen dat op één meter boven de zeespiegel leeft. Er bevinden zich ook enorme steden in de risicogebieden. Denk maar aan de Amerikaanse staten Louisiana en Florida.

1.000.000 – Het aantal diersoorten dat door global warming met uitsterven bedreigd wordt. ……
(hvl)

Meer Blog